Askeri savcılık, gelen ihbarlar nedeniyle geçen yılın Aralık ayında soruşturma başlatmış, İzmir Askeri Hastanesi'nde görevli Tabip Albay K.Ç. ve Tabip Binbaşı N.V.E'nin dışarıdaki şebeke üyeleriyle birlikte hareket ederek, sahte “çürük raporu' verdiğini tespit emişti.

Raporlar üzerinde yapılan incelemede, tabip komutanların sivil şebekenin başı olan ve Diyarbakır'da özel bir tıp merkezi bulunan A.G., ile koordineli şekilde çalıştıklarını belirlenmişti. A.G.'nin özellikle Güneydoğu'daki şehirlerde rapor alarak, askere gitmek istemeyenlerle bağlantı kurduğu ve çeteyi İzmir'de 5 yıldızlı bir otelden yönettiği tespiti yapılmış, şebekenin çürük raporu için 15 bin ile 30 bin Euro arasında ücret istediği, askeriyede görevli tabip komutanların bu ücretlerin yarısını aldığı öne sürülmüştü. Askeri savcılığın soruşturmayı tamamlaması üzerine devreye giren İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, tabip komutanlarla şebeke elemanlarının yaptığı işlemleri takip ederek, sahte çürük raporu alan kişileri de bulmuştu. Savcılık 94 sanık hakkında, “askerlikten kurtulmak için hile yapmak”, “görevi kötüye kullanmak”, “resmi belgede sahtecilik”, “rüşvet almak ve vermek”, “suç örgütüne üye olmak, yardım etmek” suçlarından dava açmıştı.

Duruşmaya katılan tutuksuz 21 sanığın ifadeleri alındı. Örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen tutuksuz sanık A.G., hakkında dava açılmasının tek nedeninin sanıklardan M.A.’nın beyanları olduğunu savunarak, “Hiçbir şekilde, iddianamede yer alan diğer kişilerle suç işleme konusunda bir yapılanma içine girmedim. Böyle bir oluşum içinde olmadım, menfaat temin etmedim” dedi. Diyarbakır'daki özel bir hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu, 600 personeli bulunduğunu aktaran A.G., soruşturma safhasındaki ifadelerin eksik alındığını kaydetti. A.G. “Askeri savcımız bir savcı gibi değil, bir gestapo şefi sorgulama yaptı. Doktor olarak o savcının ruh sağlığının da yerinde olmadığını düşünüyorum. Avukatım ifade vermem için randevu talebinde bulunmaya gitmişti, avukatımı takip ettirip sonra da beni yakalattı” diye konuştu. Sanıklardan M.P. de 1996-2008 yılları arasında İzmir Askeri Hastanesinde sivil memur olduğunu ve berberlik yaptığını kaydederek, idrar numunelerinin içine toz madde attığı yönündeki iddiaları kabul etmedi. Dinlenen diğer sanıklar da atılı suçlamaları reddetti. Mahkeme heyeti, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.


-----------

K.Ç. (Kamil Çelik )

N.V.E (Necati Vedat Erten)

A.G. (Ayhan Güler)

M.A. (Murat Aktuz)