Cumhuriyetin ilk öğretmenlerinden olan Osman Günsan, 1931 yılında İzmir Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün imzaladığı kararnameyle Fethiye’ye atandı. Yaklaşık 40 yıl hiç ara vermeden görev yapan Günsan öğretmen, Cumhuriyet’in kazanımlarını ve Atatürk ilkelerini öğrencilerine anlattı. Son görev yaptığı Dumlupınar İlköğretim Okulu’nun karşısındaki evini Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağışlayan Günsan, kitaplığını da Muğla Belediyesi’ne bağışladı. Son nefesine kadar eğitime destek veren ve Başöğretmen olarak anılan Günsan, meslek yaşamı boyunca binlerce öğrenci eğitti. Eğitim çınarı, dün akşam saatlerinde evinde hayata veda etti.

Muğla’da bir döneme damgasını vuran Osman Günsan için Kurşunlu Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Muğla Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Kayı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MUTSO) Bülent Karakuş, birlikte görev yaptığı meslektaşları, yakınları, öğrencileri ve sevenleri katıldı. Günsan’ın bir eğitim gönüllüsü olduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Kayı, "Cumhuriyet’in ilk yıllarında yokluklar içinde büyük başarı sağlayan bir eğitim gönüllüsüydü. Cumhuriyet’in kazanımlarını ve Atatürk sevgisini öğrencilerine aşıladı. Kitaplığını belediyemize bağışladı. Biz de kütüphanemizde onun adını taşıyan bir bölüm oluşturduk. Yeri doldurulamaz bir insandı" dedi.

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Günsan’ın örnek bir eğitimci olduğunu kaydetti. Karakuş, "Osman Günsan’la çalışma fırsatım oldu. Çok iyi bir eğitimci çok iyi bir insandı. Yaşamının son anına kadar eğitim için çalıştı. Öğretmenlerin de öğretmeni Muğlamız’ın Başöğretmeniydi" diye konuştu.

Birlikte görev yaptığı emekli Milli Eğitim Müdürü İsmail Atasever, Osman Günsan’ın aynı zamanda çok iyi bir okul müdürü olduğunu dile getirdi. Atasever, "Osman Günsan hocamızla çalışma fırsatımız oldu. Kendi çocuğu olmadığı için tüm sevgisini öğrencilerine verdi. Onu 100 yıl yaşatan öğrencilerinin sevgisi oldu. Atatürk ilkelerini öğrencilerine ezberletirdi. Çok değerli bir insanı kaybettik ancak adı Muğla eğitim tarihinde altın harflerle yaşayacak" ifadelerini kullandı.

Osman Günsan’ın yeğeni Neşe Özsoy, "Dayım hayatını eğitime adadı. Çocuklarla olmak, onlara bir şeyler öğretmek ona mutluluk veriyordu. Son nefesine kadar da öğretmenlik sevgisini içinde taşıdı. Yaşadığı evi öldükten sonra eğitime bağışladı. Hepimizin ışığı önderi oldu. Onun yetiştirdiği öğrenciler Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturuyordu. Atatürk sevdalısıydı" dedi.

Emekli öğretmen Osman Günsan, Kurşunlu Camii’nde öğlen kılınan cenaze namazının ardından gözyaşları arasında şehir eski mezarlığında toprağa verildi.



AB(İÖ/BT)