Ankara Ulus'taki 'Alternatif kutlamalara' katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, polisin sıktığı biber gazından ve basınçlı sudan etkilendi. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki milletvekilleri, Birinci Meclis'in önünde Atatürk'ün Anıtı'na doğru yürümeye başladı. Burada kurulan polis barikatından Kılıçdaroğlu'nun da olduğu bölgeye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale yapıldı. Atatürk Anıtı tarafından yapılan müdahaleden etkilen Kılıçdaroğlu, korumalarının arasında askeri gazinoya götürüldü.

KILIÇDAROĞLU: HALKTAN KORKAN İKTİDARLA KARŞI KARŞIYAYIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlaması sırasında Anıtkabir'e yürümek isteyenlere güvenlik güçlerince izin verilmemesi üzerine bir konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu, halktan korkan, halkın bayramını engellemeye çalışan bir iktidarla karşı karşıya olduklarını belirterek, "İlk TBMM'de milletvekili de vardı, halk da vardı. Şimdi milletvekili ile halkı koparmak istiyorlar. Hangi baskıyı yaparlarsa yapsınlar, o baskı nereden gelirse gelsin, Cumhuriyeti kutlamaktan hiçbir güç bizi engellemeyecektir" dedi.

"HALK KUTLAMAK İSTİYOR, AKP ENGELLİYOR"

Sonuna kadar mücadele edeceklerini de belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha düne kadar diyorlardı ki; 'Stadyumlarda bayram kutlanmaz, halkla beraber kutlamak lazım.' Halk burada, onlar stadyumda. Verdikleri söze; ortaya çıkan tabloya bakın. Bu Türkiye'nin yüz karası bir tablodur. Yasası var '29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanacak' diye. Halk kutlamak istiyor, AKP engelliyor. Böyle bir tabloyu içimize sindiremiyoruz. Polisle, baskıyla, biber gazıyla, copla bayram mı kutlanır? Halktan korkan bir iktidar olabilir mi? Bizi bu hale getiren, kamplara ayrıştıran, bölen iktidar AKP iktidarıdır. Hangi inançtan olursa olsun, hangi kimlikten olursa olsun bütün yurttaşlarımın bayramını kutluyorum. Halktan kopuk, kendi cumhurbaşkanlığı hesaplarını yapan bir başbakanın zaten Cumhuriyet Bayramı kutlama gibi bir düşüncesi olamaz. Geleceğini düşünen, halkı değil, cebini düşünen, halkı değil, bir iktidarın Cumhuriyet Bayramı zaten olamaz." 

AKM'DE RESMİ GEÇİT TÖRENİ

Bu arada Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri ve eşleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve çok sayıda kişi katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile birlikte üstü açık bir araçtan, atlı polisler ve törene ilk kez katılan Cumhurbaşkanlığı motorize timleri eşliğinde geçit törenine katılan birlikleri denetledi. Gül ve Özel vatandaşlarla öğrencilerin bayramını da kutladı. İstiklal Marşı'nın ardından öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları gösteri yaptı, Türk Hava Kurumu ve Türk Silahlı Kuvvetleri paraşütçüleri atlayışı gerçekleştirirken vatandaşların alkışını aldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün ayakta izlediği geçit töreniyle birlikte Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının geçişinin ardından akrobasi timi "Türk Yıldızları" da gösteride bulundu.

Tören geçişi sırasında Başbakan Erdoğan'ın şeref locasındaki yerinden bir süre ayrııp, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştüğü görüldü.

HİPODROM'DAKİ KUTLAMALAR 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Hipodrom'daki kutlamalara ilk kez eşi Hayrünnisa Gül ile katıldı. Gül dışında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da eşi ile kutlamalara katıldı.

Gül, üstü açık Cadillac marka bir araçla alana gelerek halkı selamladı. Ardından törene geçildi. Tören bayrağın göndere çekilmesinden ve marşın okunmasının ardından tören geçişleri gerçekleşti. Askeri okullar, zırlı araçlar, seymenler, öğrencilerin aralarında bulunduğu grubun geçişleri gerçekleşti. Bu arada Türk Yıldızları da bir gösteri yaptı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılırken tören geçişi sırasında bir ara yerinden kalkarak içerden telefonla bilgi aldı.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sikorsky tipi helikopterle Anıtkabir çevresinde yapılan yürüyüşü ve alınan önlemleri havadan denetledi.