Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'de saat 08.45'de Aslanlı Yol'un başında yerini almasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığındaki heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyüp, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Ulu Önder Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme geçti. Cumhurbaşkanı Gül burada Atatürk'ün mozolesine, üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan kırmızı beyaz karanfillerden oluşan Türk bayrağı motifli çelenk koydu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, beraberindekiler Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerken, kendisine sevgi gösterisinde bulunan öğrencilere el salladı. Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne ise şunları yazdı:

"Aziz Atatürk; bugün önderliğinizde yüce milletimizin azim ve kararlılığıyla vücut bulan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 89'uncu yıldönümünü coşku içinde idrak ediyoruz. Her alanda kapsamlı dönüşümler gerçekleştiren, demokrasisini olgunlaştıran, insan hak ve özgürlükleri konusunda büyük mesafeler alan, ekonomisini güçlendiren, yapısal reformları sürdüren bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız. Cumhuriyetimizi nitelikleriyle korumak ve yüceltmek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için vargücümüzle çalışıyoruz. Geçen 89 yılda kat ettiğimiz mesafe, Türkiye'nin, yarınları öncü bir ülke ve cazibe merkezi olarak kucaklayacağının da işaretidir. Cumhuriyet bayramında millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Gül'ün, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladıktan sonra tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı. Türkiye Cumhuriyeti'nin 89. kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde kutlamaları kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir'deki törenin ardından Çankaya Köşkü'nde devlet erkanının ve yabancı davetlilerin kutlamalarını kabul etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM eski başkanları ve eski başbakanlar, yüksek mahkeme başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, orgeneraller ve oramiraller, YÖK Başkanı, TBMM Başkan Vekilleri ile yabancı ülkelerin büyükelçileri Cumhurbaşkanı Gül'ü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kutladı.

Kabule, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katılmazken, Bakanlar Kurulu'nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılmadığı görüldü.

Anıtkabir'deki törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kuvvet komutanları, yüksek yargı mensupları, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan da katıldı.

Törenler, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) geçit törenin ardından Ulus'ta Birinci Meclis önünde başlayacak olan ve Atatürk Düşünce Derneği ile çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) düzenlediği seferberlik yürüyüşü, Anıtkabir'de sona erecek.

OTOBÜSLER KENT GİRİŞİNDE DURDURULDU

Ankara'da Birinci Meclis önünde başlayacak olan Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak için yurdun çeşitli illerinen gelen grupları taşıyan otobüsler ise sabah saatlerinden itibaren kent girişinde jandarma ekipleri tarafından durdurulup, bir akaryakıt istasyonuna çekilerek kontrol edildi. Güvenlik güçleri, İstanbul yolu otoban gişeleri, Kırıkkale Üniversitesi önü, Konya yolu girişi ile Bala kavşağında sabahın erken saatlerinden itibaren Cumhuriyet yürüyüşüne katılacak olanların içinde bulunduğu otobüsleri şehir girişlerinde durdurup, kimlik kontrolü ve güvenlik araması yapmak üzere önlem aldı.



DHA(İD)