Ankara Ulus Meydanı'nda birinci Meclis binası önünde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mitingine katılan binlerce kişiye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren meydanda toplanan kalabalığa karşı önlem alan polis, kitlenin Meclis önüne geçmesine izin vermedi.

Toplumsal müdahale araçları (TOMA) ve panzerlerle önlem alan polis yaptığı anonslarda kutlamaların kanuna aykırı olduğunu belirterek kitlenin dağılması yönünde çağrıda bulundu.

TGB ve ADD flamaları taşıyan kitle ise dağılmamak konusunda kararlılık gösterince polis kitleye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Polisin canlı yayın araçlarına da su sıkması dikkat çekti.

100. Yıl Çarşısı önünde toplanan binlerce kişi "Türkiye laiktir laik kalacak" "Hükümet istifa", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Atatürk Gençliği görev başında", "Susma sustukça sıra sana gelecek" "Vur vur inlesin vali dinlesin", "Vali istifa" "Şerefsiz AKP" sloganları attı.

Bu esnada sıkıln gazdan etkilenen kişiler için alana çok sayıda ambülans geldi.

Ankara'da düzenlenen kutlamalara farklı illerden gitmek isteyenlerin Ankara'ya ulaşmaları İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge gerekçe gösterilerek engellenmişti.

Kılıçdaroğlu da etkilendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da sıkılan gazdan etkilendi.

Hürriyet'in internet sayfasında yer alan bilgiye göre, Kılıçdaroğlu Anıtkabir'deki protokol töreninin ardından Ulus'a geldi. Bu esnada korumalarıyla barikatı aşmak isteyen Kılıçdaroğlu'nun polisin sıktığı gazdan etkilenmesi üstüne korumalarla polis arasında arbede yaşandı.

Olayın ardından Kılıçdaroğlu korumalar tarafından askeri gazinoya götürüldü.

NTV'nin haberine göre, çıkışta gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, yaşananların Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmadığını belirterek, "Bayramı halktan koparmak istiyorlar" dedi.

Protokol Anıtkabir'de

Ulus'ta Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılanlara müdahale edilirken devlet erkanı da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti.

Gül'ün Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne, Cumhuriyeti nitelikleriyle korumak ve yüceltmek, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkartmak için var güçleriyle çalıştıklarını yazdı.

Cumhuriyetin 89. yılının kutlandığı Anıtkabir'deki törende yorgunluğa yenik düşen bir asker bayıldı ve yere düştü. (EKN)