Çankaya Köşkü'ndeki ödül töreninde, ilk olarak sahneye Türkçe'yi çok iyi konuşan Güney Afrikalı Nikolas çıkarak hayat hikayesini anlatttı. Nikolas, öğretmenlerinin kendisine 'Bu da gelir bu da geçer ağlama' şarkısının sözlerini öğrettiğini, okuldaki tüm yaramazlıklarına rağmen öğretmenlerinin kendisini asla dışlamadığını, daha çok ilgilendiklerini söyledi. Şuan Türk okullarında öğretmenlik yaptığını belirten Nikolas, teneke evlerde yaşarken Türk okullarıyla tanıştığını ve bu sayede hayatının değiştiğini anlattı.

Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü'nü anlatan film gösterimi sunuldu. Ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün yaptığı katkılar anlatıldı. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, okullara ve Türk diline verdiği katkılardan dolayı ödül kararının oy birliğiyle alındığını belirterek Cumhurbaşkanı Gül'e ödülünü takdim etti.

Daha sonra konuklarına hitaben bir konuşma yapan Gül, 23 Nisan'da Türkiye'nin her köşesinden çocukların geldiğini, şimdi ise dünyanın her köşesinden çocukların geldiğini söyledi. Gül, çocukları Çankaya Köşkü'nde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek, çocukların Türkçe'yi İstanbul aksanı ile konuştuğunu ve ödülün şahsına verilmesinden dolayı tertip heyetine teşekkür etti.

Karamoğlu Mehmet Bey'in Türkçe'nin bugüne gelmesinde en büyük katkısı olan bir devlet adamı olduğuna dikkati çeken Gül, dilin ve kültürün, her şeyin ana unsuru olduğunu bildirdi. Türkçe Olimpiyatları'nın Türkçeye en büyük hizmeti yapan bir etkinlik olduğunu anlatan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk devletinin, devlet eliyle olmayan en büyük projesi bu diyebilirim. 135 ülkede temsilciler var. 140 ülke içerisinde yarışma yapılmış ve bin 500 öğrenci Türkiye'ye getirilmiş. Türk devletine en büyük hizmetlerden biridir. Büyükelçilik olmadığı yerlerde 'elçilik açalım' dediğimizde, aslında oraya Türk bayrağı çok önceden asılmış. En güzel şekilde ülkemizi temsil ediyorsunuz, anlatıyorsunuz, öğretiyorsunuz. Birleşmiş Milletlerin iyi niyet elçileri vardır. İnsanlara en büyük hizmeti yapanlara elçilik ünvanı verir. Sizleri de ülkenizin iyi niyet elçileri olarak görüyorum. Çok sağlam köprülerin kurulmasına vesile olacaktır. O bakımdan Türk okullarının değerinin ileri de çok daha büyük olacağını görüyorum. Gittiğim her yerde vaktim olduğunda muhakkak ziyaret ediyorum."

Gül, Tunus'taki bir hatırasını da paylaşırken, "Tunus'ta Türkçe'nin seçmeli bir dil olmuş liselerde. Türkçe giderek yaygınlaşıyor, öğreniliyor, öğretiliyor" diye konuştu.

Daha sonra Kenyalı öğrenci, Cumhurbaşkanı Gül'e okul ziyaretlerinde çekildiği fotoğraflardan oluşan bir albüm hediye etti. Gül, Kenyalı öğrencinin saçlarına yakın ilgi gösterdi. Kenyalı öğrenci, saçlarına 4,5 saat süren bir sürede örgü yaptığını anlatınca, Gül, konuklarına bunu anlatarak, hayretini gizleyemediğini belirtti. 



ÜK(AY/SS)