Patnos ilçesindeki gezisinin ardından Ağrı’ya dönen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İbrahim Çeçen Üniversitesi’ne gitti. Burada Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan’ı makamında gezisi hakkında bilgiler veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra üniversitedeki merkezi araştırma ve uygulama laboratuarını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Eşi Hayrunisa Gül ile Valilik tarafından üniversitesinin merkezi yemekhane ve kafeteryasında verilen akşam yemeğinde buluşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yemeğe katılan şehit ve gazi ailelerinin masalarına giderek selamladı.

Yemekte konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör meselesinin ülke gündeminden çıkması gerektiğini söyledi. Cuma günü Iğdır’a gitmeden önce Doğubayazıt ilçesindeki Ahmedi Hani Türbesini ziyaret edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Eşimle birlikte Ağrı'yı ziyaret etmekten çok mutluyuz. Ağrı Türkiye’nin en eski illerinden birisi. Dolayısıyla çok köklü bir şehrimiz. Böyle bir şehri uzun yıllardan sonra ilk ziyaret eden Cumhurbaşkanı olmak benim için kıvanç kaynağıdır. Dolayısı ile bunun bende bıraktığı heyecan farklı. Merkezde yaptığımız gezide de tüm vatandaşların gösterdiği muhabbet bizi ziyadesiyle mutlu etti. Hepsi bu ülkenin en değerli ve aziz vatandaşlarıdır. Memleketim çok büyüktür. Her vilayetin kendine has özellikleri var. İstanbul’un ayrı Doğu’nun ayrı, Karadeniz’in ayrı özellikleri var. Ayrı ayrı kültürleri gelenekleri var. Ama tüm bu farklılıklar bizler için bir zenginliktir. Bunlar zenginlik olarak görülmezse o zaman sıkıntıya düşeriz. Allah beni Kayseri’de sizi Ağrı’da yarattı. Birimizi anlamamız lazım. Ben kendimi Ağrılıların yerine koymam özel düşünmem lazım. O zaman bu memleketin iyiliği ve zenginliği için ne kadar çok çalışmamız gerektiğini anlayacağız. 

Ülkemizin her yeri aynı zengin değil. Bazı bölgeler zengin bazıların zenginleşmeye ihtiyacı var. Bunun için devletin kurumların olağan üstü gayretleri var. Bakın bu son teşvikler bölge için iyi imkanları beraberinde getirecek. Göreceksiniz çok kısa bir zaman içerisinde sanayi bölgeleri daha da gelişecek. Şehrin biraz yeniden yapılmaya ihtiyacı var. Burada biraz ihmal gördüm doğrusu. Vali ve belediye başkanı bilgi verdi. Yeni binaların, yeni yolların yapılacağını söylediler. Ağrı Türkiye’nin doğusunda, ama dört ülkeye de komşu. Bu ülkelerden ülkeye giriş yapanlar buradan geçiyorlar. Ağrı zaten ismini Türkiye’nin en büyük dağından almış.

Terör dediğimiz mesele ülkenin gündeminde çıkmalıdır. Tüm vatandaşlar birbirine eşit ve asil vatandaşlardır. Bunların hepsi bizim zenginliklerimizdir. Yarın Ahmedi Hani Türbesini ziyaret edeceğiz. O da bizim zenginliğimizdir. Memlekete sahip çıkmanın ilk yolu terörü ülkenin gündeminden çıkarmaktır. Bunlarla ilgili şikayetleri çözmek bizim görevimizdir. Bunun için de çalışıyoruz. Ama işin içinde terör ve kan olursa o zaman yapılacak olanlar yapılamıyor. Aman teröre hiç müsaade etmeyelim. Doktormuza, öğretmenimize sahip çıkmalıyız. Yol yapan bir greyderi gelip yakarsan olmaz. Bu işin içine karışmış onlarla oturup konuşmak anlatmak lazım. Bakın ne kadar çok can kaybı oldu. Onların hepsi bu ülkenin çocukları. Nasıl olursa olsun. Biraz önce şehit ve gazi ailelerinin ellerini sıktım. Onlara sahip çıkmamız lazım. Hiç kimseye Ağırlısın, Diyarbakırlısın diyip önünü kapatamazsın. Ağrılı işadamlarına gelin İbrahim bey gibi şehrinize borcunuzu ödeyin diyorum. Okul. Hastane yaptırın diyorum. Birbirimizi sevip saymalıyız. Çok şükür bu ülkenin manevi değerleri bizi birbirimize bağlamaktadır. Demokratik değerleri de önümüzü açmaktadır. Birbirimize sarılırsak sıkıntıların daha kolay aşılacağına inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunisa geceyi polis evinde geçirecek



Tİ (KS/RT)