Cumhurbaşkanı Gül, gelişmeleri dün gece televizyondan biraz izlediğini anlatırken, "Önce bunu söylemek isterim. Fransa gibi Avrupa’nın önemli bir ülkesi, dünden itibaren ifade özgürlüğünü kısıtlayan, özgür bilimsel çalışmaları kısıtlayan ülkeler kategorisine girmiştir. Bu gayet açıktır. İşin çok daha üzücü ve kötü yanı da, bunun bir seçim yatırımı olarak yapılması. Böyle uluslararası bir konuda, böyle önemli bir konuda, bunun seçime beş kala yapılması ve tamamen bir seçim yatırımı şeklinde yapılması, Fransa gibi büyük bir ülkeyi gerçekten küçültücü bir davranıştır" dedi.

"KARARI FRANSA GİBİ BİR ÜLKEYE HİÇ YAKIŞTIRAMADIM"

Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Senatosu İhtisas Komisyonu'nun bunun anayasaya aykırı olduğunu söylediğini, enaz 60 senatörün Fransız demokrasisi üzerindeki bu gölgeyi kaldırmak için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasını umut ettiğini anlattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şöyle devam etti:

"Başka bir gerçekte şu: Fransızlar böyle düşünüyorlar, ‘2001 yılında Mecliste böyle bir yasa geçti; hiçbir şey değişmedi.’ diyorlar. Ama bunun bütün Türk gençliği ve Türk halkının zihninde çok kalıcı bir iz bırakacağını unutmamaları gerekir. Ve eğer bu Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyip kesinleşirse Türk-Fransız ilişkilerinin bundan sonra çok farklı boyutlarda olacağı açıkça kesin bir şey. Dolayısıyla tekrar kınıyorum ve böyle bir ülkeye hiç yakıştıramadım. Muhakkak ki, hükümetimizin alacağı tedbirler de gayet katı ve kesin bir şekilde uygulanacaktır. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın."

"BU KARAR TÜRK-FRANSIZ İLİŞKİLERİNE DERİN DARBE VURACAKTIR"

Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Fransız ilişkilerinin bundan böyle çok farklı bir mecrada olacağını, çok derin bir iz bırakacağını ve derin bir darbe vuracağını bildirirken, "Ama ümit ederim ki, bunun yanlış olduğunu gören en az altmış senatör çıkar ve İhtisas Komisyonu’nun da işaret ettiği çerçevede bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürür"dedi.