Cumhurbaşkanı Gül, Şanlıurfa temaslarını tamamladıktan sonra öğle saatlerinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait helikopter ile Adıyaman'a geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de eşlik ettiği Cumhurbaşkanı, Atatürk Stadı'nda Vali Ramazan Sodan, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Adıyaman milletvekilleri ve bürokratlar tarafından karşılandı. Buradan ilk olarak Valiliğe gelen Cumhurbaşkanı Gül'e geçiş güzergahı üzerinde bulunanlar tarafından sevgi gösterisinde bulunuldu.

Valiliğe gelen Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak burada kendisini bekleyen ve gelişi ile birlikte tezahürat yaparak sevgi gösterisinde bulunanların yanına gitti. Kendisine sevgi gösterisinde bulunanlara el sallayan ve kendisine ulaşanlarla tokalaşan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra polis mangasını selamlayıp, Valilik balkonuna çıktı.

Tezahüratlar arasında bir süre el sallayan Cumhurbaşkanı Gül, kendisine ilgi gösterenlere teşekkür etti ve Cumhurbaşkanı olarak ilk kez geldiği Adıyaman'daki gelişimin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Kısa balkon konuşması sırasında çok sayıda kişi Cumhurbaşkanı Gül'ü, cep telefonu kameralarıyla kaydetti.

Daha sonra Vali Ramazan Sodan'ın makamına çıkan ve valilik şeref defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Gül, Adıyaman'ın gelişimi ile dikkat çektiğini ifade etti. Daha önce siyasi görevleri nedeniyle geldiği Adıyaman'da toprak olan yolların geniş bulvarlara döndüğünü söyleyen Gül, bu gelişimin daha da devam edeceğine inandığını belirtti.

ZORDA KALAN VATANDAŞLARIMIZI TAKİP EDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye'de kendilerinden uzun süre haber alınamayan 2 gazetecinin serbest bırakılmasına ilişkin bir soru üzerine, "Önce bir gelsinler. Tabii ki, onların hayatları ve onlarla ilgili konular devamlı takip edildi. Belki pek duyulmadı ama Türkiye devamlı vatandaşları zor duruma düşmeleri halinde onları yakından takip eder, dolayısıyla gereken yapıldı" dedi.

SURİYE'DE GÖZLEMCİ SAYISI ARTIRILMALI

İç karışıklığın yaşandığı Suriye'de geçiş sürecinin kansız olmasını arzuladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ülkedeki yabancı gözlemci sayısının artırılmasının önemli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Suriye'de hepimizin arzusu geçiş döneminin, değişim döneminin kansız olmasıdır. Komşumuzda, oradaki insanların acı çekmesini hiçbir zaman istemeyiz. Artık eski rejimlerin, otoriter rejimlerin bu coğrafyada devamı da zaten mümkün değildir. Bu bakımdan geçişin ülkeye zarar vermeden, insanlara acı çektirmeden gerçekleşmesi için de ülkenin yöneticilerimiz her zaman düşüncelerini söylemiştir Kofi Annan planı iyi bir fırsattır. Şu anda uygulamasında zorluklar var ama gözlemci sayısının çok artırılması gereklidir. Biliyorsunuz gözlemci sayısı 300'e kadar çıkacak ama bunun birkaç bin olması gerekir ki, gerçekten etkin olabilsin. Aslında o sağlanabilirse o zaman Suriye'nin yeni bir döneme geçişi daha acısız bir şekilde gerçekleşir. Bu bakımdan biz bu planın uygulanmasında ısrarcıyız."

Cumhurbaşkanı Gül, 12 Eylül davasına müdahil olunup olunmayacağı yönündeki bir soruya ise, "Maalesef o dönemde memlekette Cumhurbaşkanı yoktu" şeklinde karşılık verdi.

İYİ OYNAYAN KAZANSIN

Cumhurbaşkanı Gül, bu akşam oynanacak ve Süper Lig'in şampiyonunu belirleyecek derbi maça ilişkin soruyu ise, "Bugünkü maç iki büyük takımın, iki büyük taraftarın karşılaşması. O bakımdan sakin geçmesini istiyorum. Kim iyi oynarsa o kazansın. Spor kavga değil centilmenliktir, dayanışmadır. Bu bakımdan taraftarın, herkesin de, spor kulüplerinin de bu anlayış içerisinde centilmence mücadele etmesini diliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, kimin şampiyon olmasını arzuladığı yönündeki soruyu ise, "Gönlümdeki kazanamadı" şeklinde cevapladı.

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, ziyaret anısına Cumhurbaşkanı Gül'e el dokuması kilim hediye etti. Gül, Valilik temaslarının ardından belediyeye geçti.



(HK/AK)