Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye- Afganistan- Pakistan Üçlü Zirve Süreci'nin yedinci toplantısı kapsamında üçlü zirvenin genel oturumunun açılışında bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, "Taşınan sorumluluk gereği yedinci üçlü zirve toplantı 'bağlılık' temasıyla yapılıyor" diyerek şunları kaydetti:

"Bu çerçevede üçlü işbirliğinin ileriye taşınması için samimi görüş alışverişinde bulunulacağız. Ülkelerimiz arasında tarihten gelen bağların artık çağımızın nimetlerinden yararlanılarak güçlendirilmesinin vakti gelmiştir. Bu anlamda ulaşım ve iletişim alanlarına odaklanmak gerekmektedir. Mesafeleri ortadan kaldıracak adımları atmalı, ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkilerimizin gelişmesine hizmet edecek tedbirler almalıyız. Ekonomik ve ticari faaliyetlerimiz için özellikle ulaştırma alanında gerekli fiziki altyapının tesis edilmesi ülkelerimizin kalkınmasına en büyük katkıyı sağlayacaktır. Zira küreselleşen dünyada birbirinden kopuk yaşamanın bedeli ülkelerimizin münferit ve topyekun potansiyelinden yararlanamamak olacaktır. Potansiyelimiz göz önünde bulundurulduğunda kaybımızın ne kadar büyük olduğunu anlamak güç değildir."

BÖLGESEL İSTİKRARA KATKI

Gül, "Türkiye- Afganistan ve Pakistan arasındaki işbirliği üçlü zirve sürecinin başladığı Nisan 2007'den daha kapsamlı ve ileri bir noktaya erişti. Süreç sayesinde diyalog ve işbirliğinin temellerinin güçlendi. Süreç halkların ve bölgenin yararı gözetilerek somut projelerin kararlaştırıldığı ve uygulamaya konulduğu önemli bir platform niteliği taşıyor" dedi. Üçlü işbirliğinin bölgesel istikrara da katkı sağladığını söyleeyn Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki ilişkiler emsalsizdir. Bu ilişkiler devletler arası olmanın ötesinde halktan halka, gönülden gönüle ilişkilerdir. Dostluk bağlarımızın tarihten güç alan derinkökleri mevcuttur. Biz bu bağları muhafaza etmek, pekiştirmek ve geliştirmekle mükellefiz" dedi.

Üçlü zirvenin genel oturumu Gül'ün konuşmasının ardından basına kapalı devam etti. Toplantıya, cumhurbaşkanlarının yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Afganistan ve Pakistan heyetlerindeki mevkidaşları katıldı. Üçlü zirve sonrasında mutabakat zaptı imzalanacak ve ortak bir basın toplantısı düzenlenecek.



GK(SS)