‘Kış 2012’ tatbikatının bir bölümünü izledikten sonra değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Tatbikatı hep birlikte kıvançla ve gururla takip ettik, Gerçekten çok büyük gurur duyduk. Mazisi zaferlerle dolu olan Türk Silahlı Kuvvetleri bundan sonra da ihtiyaç olduğunda aynı başarıyı göstereceğinden milletimizin hiçbir şüphesi yoktur. Aslında bütün bu hazırlıklar, bütün bu tatbikatlar, barışı temin etmek için yapılmaktadır. Biz bölgesinde barış isteyen, bölgesinde istikrar ve güvenlik dağıtan jeneratör gibi bir ülkeyiz. Bizim bütün arzumuz bölgemizde huzurun, güvenliğin, istikrarın olması ve bunun üzerinde de işbirliğinin gelişmesidir. Bazılarının yanlış yapmasını, gaflete düşmesini önlemek istiyorsak, onları caydırmamız gerekiyor. Onları caydırmanın yolu da gerektiğinde en kötü şartlara, herşeye hazır olmaktır. Hazır olmak da bir günlük birşey değildir. Bu istenmeyen en kötü şartlar doğduğunda, ülkemizin, vatanımızın, milletimizin hak ve hukukunu koruyabilmek için iyi bir eğitim gerekmektedir" diye konuştu

SARIKAMIŞ’I UNUTMADIĞIMIZI GÖRDÜK

Sarıkamış Şehitlerini unutmanın mümkün olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının son bölümünde, "En zor şartlar altında bu soğukta 1.5 metrelik karda Türk askerinin donanımını, teçhizatını, azmini ve bu harekat kabiliyetini görünce tarihten de ders aldığımızı ve gerektiğimizde acıları da unutmadığımızı bir kez daha görüyoruz" dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI: TSK DOSTLARINA GÜVEN VERİYOR

'Kış 2012' tatbikatının tamamlanmasıyla birlikte açıklama yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, arzu ettikleri amaca ulaştıklarını bildirdi. Sarıkamış Harekatı'ndan alınacak dersler olduğuna dikkati çeken Orgeneral Özel, savaşı azimli insanların başarabileceğini anlattı. Orgeneral Necdet Özel, tatbikatlarda birliklerin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe etme imkan ve kabiliyetlerini deneme olanağı bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin birçok tehdit ve riskin yoğunlaştığı bölgenin merkezinde olduğunu anımsatan Orgeneral Özel, “Sarıkamış harekatı bu yönde alınabilecek derslerle doludur. Kış şartları ağır yenilgilerin sebebi olabileceği gibi, bir kuvvet çarpanı haline de dönüştürülebilir. Türk Silahlı Kuvvetleri sahip olduğu nitelikli personeli ile gelişmiş silah malzeme techizatı ile bölgesinde çok önemli bir konumdadır. Bu konumu ile dostlarına güven vermektedir. Söz konusu risk ve tehditlerle bölgesel olmaktan çok küresel düzeyde mücadale edilmesi ülke güvenliğinin, ülke sınırlarının ötesinden itibaren sağlanmasını bu kapsamda çok uluslu ve kriz yönetmine yönelik yapılmasına ihtiyaç duyulmasını ön plana çıkarmıştır" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI GÜL ANKARA'YA DÖNDÜ

‘Kış 2012’ tatbikatına katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç aynı uçakla, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç ise saat 16.45'de, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de 17.00'de Ankara'ya hareket etti.



Tİ-DA(KS/AAA)