TÜRKİYE’NİN BÜTÜN ÇEŞİTLİLİKLERİNİ BU SALONDA GÖRÜYORUM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu iftarda olmaktan gerçekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "Ramazan zaten dayanışma, bereket, kardeşlik bütün bunları pekiştirme ayıdır. Böyle bir ayda ülkemizin dört bir yanında çok güzel faaliyetler var. İşte bunlardan en manalısını bugün burada gerçekleştirmiş oldunuz. Gerçekleştiren herkesi tebrik ediyor, teşekkür ediyorum. Şöyle baktığımda Türkiye’nin bütün çeşitliliklerini bu salonda görüyorum. Burada sadece Türkiye’nin büyük Müslüman nüfusu değil, Müslüman olmayan nüfusundan da değerli temsilciler, din adamları var. Onlarla burada hep beraber olmaktan gerçekten mutluluk duyuyorum" dedi.


BÜTÜN PROBLEMLER ÜLKEMİZİN GERÇEKLERİNİ BİLMEMEKTEN KAYNAKLANIYOR

Gül, yaşanan sorunların birbirimizi tanımamaktan kaynaklandığını belirterek, “Kendimizi tanımak, ülkemizin gerçeklerini bilmek, bu her şeyin önünde geliyor. Bütün problemler birbirimizi bilmemekten, ülkemizin gerçeklerini tanımamaktan geliyor. Dünyada bazı ülkeler var ki, ada ülkeler. Çok küçük. Bir de öyle ülkeler var ki, çok büyük ülkeler. Türkiye çok büyük ülkelerdendir. Tarihe damgamızı vurmuşuz, insanlığa eserler vermişiz. Bir çok kültürü, bir çok dini, birçok etnik yapıyı hep beraber yüzyıllarca tutmuşuz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti olarak bir imparatorluk değiliz tabi. O dönemler geçti. Ama muhakkak ki, Türkiye olarak bütün bu geçmişi müktesebatını taşıyan bir ülkeyiz. Dolayısıyla bu imparatorluk refleksi istesek de istemesek de bizde var. İmparatorluk ruhuna sahip olanlar daime çok renklidir, çok uludur ve daime zengindir. Küçük olanlar çok zengin olamazlar, renkli de olamazlar. Küçük olanlar tek renklidir, düzdür. Dolayısıyla tek renkle çok homojen, tek bir yapıyla büyüklük çelişki içerisindedir. Türkiye cumhuriyet büyük olduğuna göre, çok büyük bir geçmişi temsil ettiğimize göre, ülkemizin o kadar çok gerçekleri vardır ki, işte bu gerçekler bu salonda bugün" diye konuştu.


HEPİMİZ BU ÜLKENİN ASİL VATANDAŞLARIYIZ

Ülkedeki farklılıkları vurgulayan Gül, “Doğuya gidiyorsunuz farklı şiveler, gelenekler farklı. Kuzeye gidiyorsunuz Karadeniz’de aynı şekilde şiveler, gelenekler, yemekler farklı. Tunceli’ye gidiyorsunuz orada cem evini görüyorsunuz. İstanbul’a geliyorsunuz tekkeyi görüyorsunuz. Bursa’ya gidiyorsunuz başka şey görüyorsunuz. Diyarbakır’a gidiyorsunuz kültürü farklı, konuştuğu dil, şivesi farklı. Ama bir şey var ki, bir olan hepimiz bu ülkenin sahibiyiz, ve bu ülkenin mensuplarıyız ve hepimiz asil vatandaşlarıyız" dedi.


AYRILIK GAYRILIK DEĞİL HEP BERABER OLMAK ZAMINI

Farklılıkları ayrılık olarak değil, bu ülkenin sahibi olarak gördüklerini belirten Gül, “Bu ülke hepimizindir, hepimizin öz yurdudur. Dolayısıyla yapılacak tek şey şudur; Ayrılık, gayrılık değil hep beraber olmak, birbirimize saygı göstermek, birbirimize sevgi göstermek ve ülkenin bütün kurallarını hepimizin eşit bir şekilde onlara aynı mesafede olduğumuzu düşünüp, hepimize aynı şekilde uygulandığını görmek zamanıdır. Ancak böyle hem kendimizi, ülkemizi mutlu yapabiliriz. Yoksa sadece birbiriyle uğraşılır, enerjiler, güçler boşa gider ve sonunda acılar çekildikten sonra doğrular öğrenilir. Bugün burada hep beraber Türkiye’nin zenginliğini görüyoruz ve bunun değerini biliyoruz, Bugün hep beraber tekrar ülkemize, birbirimize sahip çıkıyoruz, birbirimizi sevdiğimizi gösteriyoruzö dedi.

Çevreye bakıldığında çok acıların yaşandığını, ancak Türkiye’nin belli sorunları aştığını belirten Gül, “Şunu unutmayın ki, hepimiz, düşüncemiz, inançlarımız, geldiğimiz şehir nere olursa olsun, hepimiz bu ülkenin asli vatandaşlarıyız. Bu ülkenin asli vatandaşları olduğumuz için, ülkemizi, memleketimizi ileriye taşımak için hepimizin sorumluluğu da aynı derecede büyüktür" diyerek sözlerini bitirdi.



BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

İftarda açılış konuşmasını yapan Erden Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erden, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, "Hacı Bektaş Veli’nin de o günlerde bu günlere taşınan anlamlı sözlerinde ifade ettiği gibi zaman bir olma, iri olma, diri olmaö zamanıdır" dedi.

Birer konuşma yapan işadamı Adnan Polat ve Anadolu Alevi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu de birlik ve beraberlik mesajları verdi.


CUMHURBAŞKANINDAN SONRA KONUŞTU

Programı sunun Cem Davran’ın, Cumhurbaşkanı Gül’den önce konuşması gereken Anadolu Alevi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu’nu unutması Cumhurbaşkanı Gül’ün tarafından esprili bir şekilde karşılandı. Gül, “Benden önce konuşacak bir arkadaşımız varmışö diyerek Hortoğlu’nu kürsüye çağırdı. Gül, “Hadi bakalım Cumhurbaşkanından sonra konuşacaksın" diyerek Hortoğlu’nun konuşmasını istedi.


İftar yemeğine katılan AK Parti Milletvekili Hakan Şükür, iftar yemeği öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şükür iftarla ilgili birlik ve beraberlik mesajları verdi. Şükür Şike davası ile ilgili sorulan soruya ise "Umarım hep beabera oturabileceğimiz günler gelir. Tek temennim bu" dedi.

ÖA (GÖ)

(FOTOĞRAF)