Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri gezisinin son gününde, merkez Kocasinan İlçesi'nde bulunan Marina tesislerine geldi. Gül, tesislere girişte Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili soruları üzerine "Gündüz saat 11.58’de uçakla irtibat kesilmiştir. Daha sonra da yapılan görüşmelerde uçağımızın, silahsız uçağımızın düşürüldüğü ortaya çıktı. Şu anda tam düşürülme noktası, olay nasıl oldu? Bununla ilgili araştırmalar, görüşmeler yapılıyor. Her şey net olarak ortaya şüphesiz ki çıkacaktır ve ne gerekiyorsa yapılacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin dün Başbakanlık'ta yapılan güvenlik zirvesi ve ardından Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ile görüşüp- görüşmediğine ilişkin soru üzerine, "Şüphesiz ki görüşmeler yapılmıştır. Aramızda devamlı irtibat vardır. Her şeyin net, tam olarak ortaya çıkması gerekir. Bu olmayın üstünün örtülmesi hiçbir şekilde mümkün değil. Ne gerekiyorsa gereken her şey şüphesiz yapılacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriyeli yetkililerin, Türk uçağını ihlalde bulunduğu için düşürdüklerini, bunun Türk uçağı olduğunu sonradan fark ettiklerine ilişkin açıklamasını hatırlatan ve Türkiye ile Suriye arasında savaşın söz konusu olup olmayacağını soran gazeteciye şu karşılığı verdi:

"Bu uçağın düşürüldüğü kesin. Dediğim gibi her şey netleşsin diye daha erken bu açıklamayı yapmadık. Bunlar, neticeleri çok kolay olan şeyler değildir. Şimdi uçağın tam düşürüldüğü yerin tespiti yapılmak üzere, bundan sonra gerekirse tabii ki yapılacak. Uçakların, deniz üstünde uçarken, süratini düşündüğünüzde sınırların kısa mesafeli olarak girilip çıkılması, bunlar genellikle rutindir biraz. Ege Denizi'nde, Karadeniz’de, başka yerlerde bunlar biraz rutin şeylerdir, kötü niyet içermeyen ama uçakların süratinden dolayı elde olmadan olan şeylerdir. Acaba böyle mi oldu, yoksa tamamen kendi karasularımızda mı oldu, bunlar hep ortaya çıkacaktır. Onun için neticeleri ağır olan konular olduğu için bu konudaki daha detaylı açıklamalar erkenden yapılamıyor. Her şey net olarak ortaya çıktıktan sonra şüphesiz ki bunlar yapılacaktır."

"UÇAĞIN PARÇALARI BULUNDU"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uçakla ilgili diplomatik temaslara değinirken, Suriye ile telefon temasları yapıldığını kaydederek, şöyle dedi:

"Büyükelçimiz, Dışişleri Bakanlığı'mızın temsilcileri, onlar zaten konuşuyor. Biz Suriye’deki elçilerimizi güvenlik olmadığı için ordan çekmiştik. Bu aramızda temas olmadığı anlamına gelmez. Artık her şeyin net olarak ortaya çıkması gerekiyor. Pilotların araması devam ediyor. Gece karanlık bastığında hava unsurları devam etti ama denizden hep arama tarama devam etti, uçağın parçaları bulundu biliyorsunuz. Bunlar tespit edildi. Havanın aydınlanmasıyla birlikte hem havadan hem denizden arama helikopterlerle devam ediyor. İnşallah sağ bulunurlar. Suriye’de yani onlar da elbette arama çalışmalarına katılıyorlar."



DÖ,OE(OE/İD)