"Aslında mağrip ülkeleriyle Türkiye arasında dostluk o kadar güçlü ki kırmızı-beyaz, ay ve yıldız bayraklarımızın ortak sembolleri. Bütün mağrip ülkelerini Endülüs’ün akıbetinden koruyan Osmanlılar oldu. Türkler de mağripli leventlerin desteğiyle Akdeniz’i göl haline getirdi. 400 yıl süren bu beraberliğin hatıralarına ve izlerine Tunusluların sahip çıkıyor olması ve gururlanması bizleri de çok mutlu etti."


DEVRİM LİDERLERİNİ ANLATTI


Tunus'u, Arap Baharını ilk başlatan ve 14 Ocak Demokrasi Devrimi’ni gerçekleştiren ülke olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Gül, Tunuslu liderleri çok zulüm ve eziyet gören kişiler olarak niteledi. Gül bu liderlerle çekilen fotoğraflarını paylaşırken, tek tek hepsinin vakur duruşlarıyla Türk heyetini ve kendisini etkilediğini yazdı. İlk olarak Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki'den söz eden ve kendisiyle ilgili, " Sol gelenekten gelen, Arap dünyasında insan hakları mücadelesiyle bilinen bir doktor ve ömrü uzun yıllar tutukluluk ve sürgünde geçmiş" diye yazan Cumhurbaşkanı Gül, ardından da Tunus İçişleri Bakanı Ennahda Partisi’nden Seyit Ali'yle çekilen fotoğrafını paylaştı. Gül Seyit Ali'yle ilgili de " Hapiste 17 yılını işkencelerle geçirmiş birisi. Kendisinin vaktiyle çektiği işkencelerle ilgili çok hikâyeler dinledim" diye yazdı. Tunus Başbakanı Hammadi Cibali'in de 14’ü hücrede olmak üzere 17 yıl hapiste kaldığını, Olgunluk ve hoşgörülü tavırlarına bakıldığında sanki hiç hapiste yatmamış izlenimi verdiğini yazan Cumhurbaşkanı Gül, tüm liderlerin bu acıları sadece siyasi düşüncelerinden dolayı yaşadıklarını da belirtti.


GANNUŞİ'YE ÖVGÜ


Tunus'ta seçimleri kazanan Nahda partisinin lideri Raşit Gannuşi'den Devrimin asıl lideri diye söz eden Gül, Gannuşi için bir düşünür ve filozof değerlendirmesinde bulundu. Gül, Gannuşi'yli ilgili şu ifadeleri kullandı:


"Kendisinin sadeliği ve bunun yanında etkin önderliği Tunus’un geleceği ile ilgili büyük güvence veriyor. Kendisini eskiden beri tanırım ve düşüncelerine de çok değer veririm. O da yıllarca hapis hayatından sonra 20 yıl sürgünde yaşadı."


Tunus Ulusal Meclisi’nde konuşma yaparken çekilmiş bir fotoğrafını paylaşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül " Beni büyük bir heyecan ve coşku ile dinlediler.Meclis Başkanı Mustafa bin Cafer de en zor zamanlarda yanlışlara direnmiş saygın bir insan" diye yazdı.


TUNUS'UN GALATASARAY LİSESİ


Başkent Tunus'ta ziyaret ettiği Sadıki Koleji'ni Galatasaray Lisesi'ne benzeten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, okulla ilgili bilgiler verdi. Gül okul için, " 875’te Hayrettin Paşa tarafından kurulmuş ve uzun süre Tunus’un aydın ve devlet adamlarını yetiştirmiş bir okul" diye yazdı. Okul ziyareti sırasında heyetinde yer alan milletvekilleriyle çektirdiği bir fotoğrafa dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, okulun kurucusu Hayrettin Paşa'dan şu şekilde söz etti:


"Heyetimdeki milletvekillerimiz ile beraber olduğum bu fotoğrafta duvarda asılı resimde gözüken Hayrettin Paşa, Kendisi reformist nitelikleriyle bilinen bir Osmanlı paşasıydı ve Sultan Abdülhamit’in sadrazamlığını yapmıştı."


SEÇMELİ YABANCI DİL TÜRKÇE OLSUN ÖNERİSİ


Okul ziyaretinde öğrencilerle sohbet ettiğini ve bir öğrencinin kendisine Tunus’ta Türkçenin okullarda seçmeli dil olması isteğini aktardığını yazan Cumuhurbaşkanı Gül,Tunuslu Millî Eğitim Bakanının da buna müspet baktığını yazdı.


HEMŞEHRİ SÜRPRİZİ


Tunus'taki seçimlerin galibi El Nah'da'nın Lideri Raşid Gannuşi'yle birlikte Cuma namazına giderken kapalı çarşıda önlerini kesen bir kadının kendisine sürpriz yaptığını yazan Cumhurbaşkanı Gül, kadının kendisine " Ailesinin vaktiyle Kayseri'den geldiğini söylediğini yazdı. Gül, hemşehrisiyle sohbetinin fotoğrafını da yayınladı. Gül kadının Tunuslu mu yoksa Tunus'u ziyaret eden bir turist mi olduğunu belirtmedi.


ÖA (MK) (FOTOĞRAF)