Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin kamu yönetimine verdiği önemi vurgulayarak, bu çerçevede kaymakamların çok iyi bir eğitimden geçtiklerini, yurt dışında da eğitim aldıklarını anlattı. İlçelerde genel idarenin başı olarak kaymakamların güvenlik, sağlık, eğitim gibi tüm konulardan sorumlu olacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi:

"Gittiğiniz yerin gerçek lideri siz olacaksınız. Gittiğiniz yerde devleti, hükümeti, Cumhurbaşkanı olarak beni siz temsil edeceksiniz. Dolayısıyla devletin kapısı sizsiniz. Bu bilinçle gidiyorsunuz ve eminim ki çok heyecanlı olacaksınız. Heyecanınız şu; orada ilk göreve başladığınızda, bütün vatandaşlarımıza devletin büyüklüğünü, gücünü ve şefkatini göstereceksiniz. Nihayetinde devlet sisteminin ilk kapısı kaymakamlıklardır."

Cumhurbaşkanı Gül, kaymakamların bu bilinç içerisinde herkesi kucaklayarak, gayet dikkatli bir şekilde herkesi dinleyerek, herkesi sahiplenerek, bulundukları ilçelerin sorunlarını yerinde görüp, onları çözme azmi içinde olmaları gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül zorlukları aşıp, sorunları çözmeleri durumunda, vatana millete yapılan hizmetten dolayı bunun kaymakamlara gurur vereceğini ve kariyerlerinde de çok önemli adımlar olacağını ifade etti.

'İNİSİYATİF ALIN'

Günümüzde artık iletişim imkanlarının genişlediğine dikkat çeken, kaymakamların bulundukları yerin ihtiyacını hemen belirtmelerinin önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, kaymakamlara şöyle seslendi:

"Çok şükür devletimizin milletimizin imkanları çok. Artık eskisiyle mukayese edilecek gibi değil. Her şey size bağlı, inisiyatif alın. Çok dinamik olun, çalışkan olun. Asla idare-i maslahatçı olmayın. Yoksa hiçbir şey değişmez. Kamu yönetiminde 'her şey rölantide gitsin' derseniz, hiçbir değişiklik olmaz. Ama gittiğiniz yerde bir heyecan oluşturabilirseniz, gittiğiniz yerdeki 'zorlukları aşacağım' diye hedef koyabilirseniz. Bunların hepsini aşabilirsiniz."

ATALETE KARŞI UYARI

Kaymakamların yaptığı güzel çalışmaları halkın yanı sıra yöneticilerinin de gördüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bir 'ataletin' olmaması konusunda kaymakamları uyardı. Cumhurbaşkanı Gül, ilçelerde çok büyük değişikliklere ihtiyaç bulunduğunu, imar sağlık eğitim gibi alanlarda yapılacak birçok şeyin olduğuna da dikkat çekerek, geçmişte KÖYDES gibi kalkınma projelerinin de gelişme açısından büyük katkılar sağladığını, bu anlamda, kaymakamlara çok iş düştüğünü vurguladı.

EĞİTİME ÖNEM ÇAĞRISI

Eğitime çok önem vermeleri konusunda da çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, eğitimde fırsat eşitliği konusunda pratikte yapılması gereken çalışmalar bulunduğunu, bu konuda kaymakamların önderliğine ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Kendilerini yetiştirmeleri yönünde çok gayretli olmaları konusunda da kaymakamları uyaran Cumhurbaşkanı Gül şöyle devam etti:

"Gidip de bir yıl tahsil ettiğiniz yurt dışındaki üniversitelerle irtibatınızı kesmeyin. Bir senede lisan öğrenilir, ama en güzel noktaya gelinmez, bunu hepimiz biliyoruz. En uzak ilçede de yabancı televizyon kanallarını izleyebilir, internetten yabancı gazeteleri okuyup dünyada ne oluyor, ne bitiyor bunları da görebilirsiniz. Bir taraftan da kendinizi eğitmeye devam edin. Hala eğitim dönemindesiniz, eğitimin sonu yok tabii, ölene kadar eğitim var. Ama sizler için bu yaştaki eğitim çok daha önemli ki vasıflarınızı, donanımlılığınızı geliştirin. İleride çok daha büyük görevler devralacaksınız, çok daha büyük sorumluluklar devraldığınızda vatana millete, ülkenize gerçek anlamda büyük katkınız olsun."

Kaymakamların yetişmesinde emeği geçenleri tebrik ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, kaymakamlara başarı dileklerini ifade ederek, gittikleri yerlerdeki vatandaşlara selam ve sevgilerini iletmelerini istedi. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının başında dereceye giren ilk üç kaymakam adayına hediyelerini verdi.

DHA(MV/COŞ)