Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avusturya Cumhurbaşkanı Henz Fischer ile İzmir'de yediği öğle yeğinin ardından kaldığı Crowne Plaza’ya döndü. Gül, otel önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, görev süresinin uzatılmasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın açıklamalarını soran basın mensuplarına şunları söyledi:

"Başından beri bu tür tartışmalar çıkınca ben prensip ve ilke koydum kendime. Bu tartışmaların dışında durdum. Bu tartışmaların dışındayız. Şu anda yaptığım şey nedir? Görevi en iyi şekilde yapmak. Tartışmalar vardı. Bunlara Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karar var. Dolayısıyla ben görevimi en iyi şekilde yapma peşindeyim. Onun ötesinde bu tür tartışmalar her zaman oldu ve benim dışımda cereyan etti. Nihayetinde mahkeme de bizim dışımızda karar verdi.”

Cumhurbaşkanı Gül, basın mensuplarının 'Aday olacak mısınız?' sorusuna “Bakarız. Önümüzde daha çok süre var. Hep beraber konuşuruz” karşılığını verdi.

ÖCALAN'A EV HAPSİ

Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, PKK'nı elebaşı Abdullah Öcalan’ın ezasının ev hapsine dönüştürülebileceğine ilişkin açıklaması hakkındaki düşüncelerinin sorulması üzerine, “Bana herkesin konuşmasıyla ilgili soru soruyorsunuz. Cumhurbaşkanı’ndan herkesin konuşmasıyla ilgili açıklama istenmez. Herkes düşüncelerini ifade ediyor, konuşuyor. Günlük politikayla ilgili konuşmam” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili tartışmalar ve Özal'ın Öcalan ile Kuzey Irak’ta görüştüğü yönündeki açıklamanın sorulması üzerine şunları söyledi:

“Görev başında hayatını kaybeden cumhurbaşkanıyla ilgili yapılması gerekenler maalesef vaktiyle yapılmış olsaydı bugün ortaya çıkan tartışmalar olmazdı. Görev başında vefat eden cumhurbaşkanıyla ilgili olarak her türlü tartışmayı dışarıda bırakacak bir çalışmanın yapılmış olması gerekirdi. 20 yıl sonra da olsa ailesinin ve toplumun baskısı ve arzusu üzerine böyle bir çalışma talimatını verdik ve çalışma da yapıldı. Uzmanlar bilim adamları açıkladı. Bunlar bizim açıklamamız değildir. Bizim gayemiz bu tür tartışmalar tarihe bırakılmaması lazım. Ortaya çıkmalı ve ikide bir bunlar konuşulmamalı.”

ED(İÖ/ESM)