Faik KAPTAN/İSTANBUL,


Suudi Arabistan’ın Mekke kentinde düzenlenecek 4. Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılmak üzere bugün Suudi Arabistan'a hareketinden önce bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, PKK tarafından kaçırılan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile ilgili olarak bir soruya " Bu çok ciddi bir olaydır. Dolayısıyla bu milli iradeye bir saldırıdır. Onun için çok önemli bir olaydır. Bununla ilgili bütün siyasi partilerin gösterdiği dayanışmayı çok takdir ediyorum”diye cevap verdi.

Suudi Arabistan’da ki katılacağı Zirve de Suriye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı’nın üyeliğinin askıya alınmasının da söz konusu olabileceğini belirten Gül, “Zirve sonucunda akan kanın durdurulması ve geçiş sürecinin bir an evvel başlatılması için Baas rejimine kuvvetli bir mesaj verileceğinden şüphe duymuyoruz”dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 14-15 Ağustos'ta Mekke'de düzenlenecek Olağanüstü İslam Zirvesi’nin Suudi Arabistan Kralı’nın daveti üzerine toplanacağını belirten Abudullah Gül,

Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Doğru bir zamanlamayla yapıldığına inandığımız bu önemli bir zirvenin müslüman aleminin sorunlarına çözüm bulunması hususunda somut sonuçlar vermesini temenni ediyoruz. Zirvenin temel gündem maddelerinin başında Suriye’deki durum yer almaktadır. Zirvede Suriye de her geçen gün kötüleşen insani durum ele alınacaktır. Krizin bölgesel ve uluslar arası barış ve güvenliği etkileriyle çözüm arayışları değerlendirilecektir. Zirve sonucunda akan kanın durdurulması ve geçiş sürecinin bir an evvel başlatılması için Baas rejimine kuvvetli bir mesaj verileceğinden şüphe duymuyoruz. Bu kapsamda Suriye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı’nın üyeliğinin askıya alınması söz konusu olabilir. Çok büyük endişe içerisindeyiz herkesin gözü önünde bu kadar insan hayatını kaybediyor buralar hep bildiğimiz şehirler şehirler yakılıyor yıkılıyor inanılmaz şeyler oluyor dolayısıyla bir an önce durması elzem olan yeni bir döneme geçiş. Bunu sağlama konusunda üye ülkeler hep beraber elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Bunun için bir araya geliniyor. Üye ülkelerin kararıyla Suriye’nin üyeliği askıya alınacak veya alınmayacak. Suriye’nin Arap ligi üyeliği geçen yıl Kasım ayında askıya alınmıştı. Suriye de giderek kötüleşmekte olan insani durum ve buna bağlı olarak ta komşu ülkelere yönelik artan mülteci akını zirvede görüşeceğimiz bir diğer konudur”.


“Zirvenin önemli neticeler vermesini bekliyoruz”


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’de olaylar başladığından bu yana 55 binden fazla mültecinin Türkiye’ye sığındığını belirterek, “ Tarihi bir dönemden geçmekte olan Suriye’deki gelişmeler bölgesel ve uluslar arası barışı tehdit eden bir mahiyet kazanmıştır. Tüm bölge açısından istikrarsızlık teşkil eden bu durum uluslar arası toplumun hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçmesini elzem kılmıştır. Gelinen aşamada Suriye’de akan kanın durdurulmasından ülkenin daha fazla tahrip olmasının önlenmesine ve halkın meşru talepleri doğrultusunda bir geçiş sürecinin süratle başlatılmasından başka çıkar yol görülmemektedir. Bizlere düşen çözüme zemin hazırlayacak şartların oluşmasına yardımcı olmak ve Suriye halkının çözüm arayışlarına desteklemektir. Zirvenin önemli neticeler vermesini arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.


“Filistin meselesi de ele alınacak”


Mekke'de düzenlenecek 4. Olağanüstü İslam Zirvesi'de ayrıca Filistin meselesinin de ele alınacağını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Zirvede ayrıca Ortadoğu da ki sorunların temelinde yatan Filistin meselesi de ele alınacaktır. Ortadoğu ve Kuzey Afrika da yaşanan tarihi değişim Filistin meselesine adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunmasına olan ihtiyacı bir kat daha artırmaktadır. Bununla birlikte İsrail’in Doğu Kudüs başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında genişleterek sürdürdüğü uzlaşmaz yerleşim siyaseti barışın önünde ki en büyük engeldir. Bu şartlar altında Filistin halkının kendi devletlerini kurma arzusunu önümüzdeki dönemde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na yapılması ön görülen üye olmayan gözlemci devlet başvurusunun en güçlü şekilde desteklenmesi de gerekmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye bütün devletlerin bu konuya ilişkin olarak güçlü bir irade sergileyeceğine eminiz” diye konuştu.


“Milli iradeye bir saldırıdır”


İslam Zirvesi ile ilgili bilgiler verdikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün PKK tarafından kaçırılmasıyla ilgili gazetecilerin soruları üzerine Gül, “Bu çok ciddi bir olaydır bir milletvekilinin kaçırılması milletvekilleri sadece illerini değil bütün Türkiye’yi temsil ederler. Dolayısıyla bu milli iradeye bir saldırıdır. Onun için çok önemli bir olaydır. Bununla ilgili bütün siyasi partilerin gösterdiği dayanışmayı çok takdir ediyorum. Takip ediyorum. İnanıyorum ki sayın milletvekili en kısa zamanda kurtarılacaktır. En önemli şey sayın milletvekilinin sağ salim kurtarılmasıdır.Bunun nasıl olacağı ile ilgili kararı muhakkak ki güvenlik biriminin başındaki uzmanlar karar vereceklerdir. Doğru olan neyse onlar onu yapar. Onların işine karışmamak gerekir” dedi.

Ana Uçağı ile Suudi Arabistan’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte eşi Hayrünnisa Gül’de Cidde’ye gitti.

FK (FOTOĞRAF)