Çanakkale'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çan İlçesi'ndeki ziyaretin ardından, kentte bulunan Kolin Otel'de Çanakkale Valiliği'nce onuruna düzenlenen akşam yemeğine katıldı. Yemeğin açılış konuşmasını Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna yaparken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "2B yasası çıktıktan sonra artık kamu üniversitelerine orman arazilerinde yer verebileceğiz. Bu bağlamda 18 Mart üniversitesini de güçlendirmek ve genişletmek için bu yasadan faydalandıracağız" dedi.

Bakan Eroğlu'nun konuşmasının ardından, İbrahim Bodur, Fennur Sözen, Bülend Engin'in de aralarında bulunduğu Çanakkaleli hayırseverlere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından plaket verildi.

UNUTULMAYACAK İZLER BIRAKTILAR

Plaket töreninin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Herkes adına iki şehit ailesini hepinizin adına tebrik ettim. Bu şekilde herkesle selamlaşmış olarak kendimi kabul ettim. Bugün eşimle burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Çanakkale deyince akla bir kelime gelir; Şehit kelimesi gelir. Ayrıca yüzyıl önce burada Türkiye'nin çok büyük sınavı gelir. Dünyaya, tarihe verdikleri çok büyük hatıralar gelir, verilen ders gelir. 18 Mart 1915'te o mücadele şahikasına ulaştı ve buraların geçilemeyeceğini tüm dünya gördü. Öyle ki, bu mücadeleyi en iyi Mehmet Akif anlatmıştır. Çanakkale destanını. Tüm şehitlerimize hürmeten; Ey şehit oğlu şehit diyerek artık sıfatların yapacağı övgülerin doruk noktasına çıkıp söylenecek her şeyi söylemiş. Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Türk milleti canını, yeri geldiğinde vatanı, milleti dini için hiç gözünü kırpmadan vermiştir. Osmanlı devletinin son dönemlerde büyük bir özenle yetiştirdiği gençlik ise Çankaya savaşlarında hep feda olmuşlardır. O savaştır ki, dünya siyasi tarihinin yönünü değiştirmiştir. Belki o tarih, başka şekilde gelişecekti. Rusya'da, Kafkasya'daki devrimler belki de başka şekilde olacaktı. Gerçekten atalarımız bu toprakları savundular ve unutulmayacak izler bıraktılar. Aslında o mücadelede, yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli atıldı. Birçok kahramanlar Çanakkale'de görev aldılar. Onlardan birisi de Atatürk'tür. İlk öne çıktığı noktalardan birisi oldu. Bugünde milletimiz yine değerleri için gözünü kırpmadan şehitler vermektedir. Yine tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ailelerine şükran duygularımı ifade ediyorum" dedi.

Hayırseverlere de teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, "Tabiki, Çanakkale'nin başka özellikleri de var. Çok değerli sanayicilere müteşebbislere verdiğim plaketlerle onların hayırseverlik özelliğini hatırlıyoruz. Kazançlarının bir kısmını gönüllü olarak halka ayıran insanlar. Onlara teşekkür ediyorum. Hepsi birbirinden çok değerli kişiler. Eminim sayıları artacak. Ayrıca büyük firmalar da akla geliyor, tarım turizm de akla geliyor. Ta eski tarihlerden kalan Truva, müthiş bir olay. Bugünlerde daha çok fark edildiğini öne çıktığını görüyoruz. Bu kentin birçok vasıfları var. Bugünkü ziyaretlerimde, buralar o kadar çok zengin cazip yerler ki gerçekten insanının buralara koşup yerleşmesi geliyor. Gerçekten buranın kıymetini çok iyi bilin. Bu bölgenin çok farklılığı vardır. değerini bilmemiz gerekir" diye konuştu.

TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının devamında, "Başka ülkelerde çok büyük ekonomik sıkıntılar çekilmekte, özellikle güneydeki ülkelerde çok büyük istikrarsızlıklar görülürken, Türkiye çok şükür gayet istikrarlı bir şekilde yoluna devem ediyor. Avrupa ülkelerinin ekonomik bunalımlarının yanında Türkiye büyümeye devam ediyor. Demokrasimiz dinamik. Tüm bunlar aslında Türkiye'nin güzelliklerini ve gücünü gösteriyor. İnsanlar düşündüklerini gizli konuşsalar bu hiç iyi olmaz, ama bugün herkes konuşuyor, paylaşıyor. Bu nedenle ülkemizin, memleketimizin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Ülkemizin her tarafında hakkımız var hepimiz eşitiz. Şikayetlerimiz olabilir, bunların hepsi de normaldir. Hepsini el birliği içerisinde gerçekleştireceğiz gelecek nesillere çok daha güzel ülke bırakalım. Ülkemizin geçmişi ne kadar zenginse, geleceğinin de o kadar parlak olacağına inanıyorum. Dünyayı takip ediyorum, ziyaretler gerçekleştiriyorum. Birçok ülkenin Cumhurbaşkanları koşarak ülkemize geliyorlar. Hepsine evet desek her hafta bir Cumhurbaşkanı gelir. Herkes burayı ziyaret etmek iş yapmak için yarış halindeler. Davetlere gidecek olsam her hafta bir ülkeye gitmem gerekir. Bu her ülkeye nasip olmaz. Kıymetini bilelim, noksanlarımızı gidermek için el birliği içerisinde çalışalım. Bu şehirde bu uyumu gördüm" dedi.

ÖĞRENCİYKEN GELDİM

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, "Buraya ilk defa üniversite öğrencisi olarak geldim. Eskiden 18 Mart törenlerine İstanbul'dan tüm üniversite gençliği gelirdi. 70'li yıllarda üç büyük şehirde üniversite vardı. Hatta gemiyle gelinirdi. Bende İstanbul Üniversitesi öğrencisiyken, öğrenci birliği başkanı olarak iki yıl üst üste üniversite gençliği adına konuşma yaptım. O zaman iki yıl üst üste konuşma yapan kişiyim. O zamanlar usul öyleydi, şimdi düzen nasıl bilmiyorum. O günden sonra çeşitli vesilelerle geldim. Şimdiki ise il ziyareti" dedi.

Konuşmanın ardından yemek basına kapalı olarak devam etti.



TT (KÖ/RT)