Kordonboyu yürüyüşünün ardından öğle yemeği yiyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü’nü ziyaret etti.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, akademisyenler ve yabancı öğrenciler tarafından karşılanan Gül, daha sonra rektörlük makamına geçti. Rektör Prof. Laçiner, Cumhurbaşkanı Gül’e Çanakkale Destanı’nın sembolü olan Şehitler Abidesi’nin ve Seramik Bölümü öğrencileri tarafından yapılan Truva atının minyatürlerini hediye etti. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı açıklamada, ÇÖMÜ’nün kente ayrı bir zenginlik katan değerli bir eğitim kurumu olduğunu belirtti. Çanakkale’nin bir üniversite kenti olmaya aday bir kent olduğunu kaydeden Gül, şöyle konuştu:

"Kampusün bu kadar derli toplu olduğunu tahmin etmiyordum. Çok beğendim. Karşı tarafta bir yarımada, Çanakkale Boğazı’nın girişi, deniz savaşlarının olduğu yerler. Şimdi inanıyorum ki, huzurlu ve sakin bir atmosfer içerisinde bilim yapmaya, bilisel çalışmaları geliştirmeye çok elverişli bir kent. Sayın rektörün de öncülüğünde inanıyorum ki, üniversite bu hedefini gerçekleştirecektir. Bildiğim kadarıyla şu an 30 bin öğrencisi var. Ama önemli olan üniversite öğrenci sayısı değil, üniversitedeki öğretim kalitesidir tabii ki. Şimdi Türkiye’nin bütün şehirlerinde üniversiteler var. Üniversitelere çok büyük imkanlar veriliyor. Bu imkanların yaratılması, seferber edilmesi, üniversitenin içini en iyi şekilde doldurmak, eğitim seviyesini yükseltmek, üniversiteleri araştırma ve geliştirmeye sevketmek, sadece yayınlar yapılması değil, patentler almalarını temin etmek, bunları yaparken yeri yabancı fonları kullanabilecek kapasiteye ulaşmalarını sağlamak, bunlar çok önemli. Üniversiteler memnuniyetle görüyorum ki artık, kendi işlerine dönmüş vaziyetteler. Daha önce enerjilerini biraz lüzumsuz harcıyorlardı. Şimdi artık üniversiteler esas varoluş sebeblerini kavradılar ve Türkiye’ki bütün üniversiteler bu anlamda büyük bir seferberlik içindeler. Aralarında tatlı bir yarış ve rekabet var. Bir tarafından vakıf üniversiteleri, bir taraftan devlet üniversiteleri, bir taraftan da yeni kurulan üniversiteler. Eski üniversiteler şöhretlerini devam ettirmek için daha büyük bir gayret içindeler. Bu Türk üniversite camiasına hem öğrenciler hem öğretim görevlileri çok büyük bir heyecan getirmiştir. Tüm bunların neticesini Türkiye tabii ki görecektir. 4-5 sene sonra Türkiye’deki üniversite eğitim seviyesinin çok yükseldiğini, bilimsel çalışmaların çok daha yoğunlaştığını, araştırma geliştirme çalışmalarının neticesinde buluşların arttığını, bütün bunları göreceğimize inanıyorum. Diğer yandan zaten arıştırma geliştirme fonları arttırılmıştır. Üniversite ve TUBİTAK arasındaki işbirliğini çok takdirle izliyoruz. İşte bütün bu çalışmalarda Onsekiz Mart Üniversitesi’nin önemli bir yer alacağına inanıyorum. Öğrencilere ve öğretim üyelerine başarılar diliyorum."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, ziyaretin ardından, kampus bahçesine fidan dikti ve suladı. Cumhurbaşkanı Gül mavi ladin dikerken, Hayrünnisa Gül de doğu ladin fidanını toprakla buluşturdu.

ÇANAKKALE,