Türkiye Spor Yazarları Derneği Genel Başkanı Naci Artan ve Yönetim Kurulu Üyelerini Çankaya Köşkü’nde kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk Futbolu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Beşiktaş taraftarı olarak tanınan Abdullah Gül, "Beşiktaşlılar'ın bu sezon başında beklentisi çok düşüktü. O beklentinin çok üzerinde bir performans ortaya çıkınca herkes mutlu oldu. İyi de oynuyorlar. Son maçlarda biraz daha gol atabilseler, daha iyi bir yerde olurlardı. Galatasaray daha iyi bekleniyordu. 'Fark yapar' deniyordu. Öyle olmadı. Trabzonspor geçen sezonun en iyi futbolcularını elden çıkarttı. O yüzden bu sezon biraz üzüyor" dedi.

Spor yazarlarının futboldaki yabancı sayısıyla ilgili sorusuna da yanıt veren Abdullah Gül şunları söyledi:

"Bazı spor dallarında, genetik özellikleri yüzünden kulüpler dışardan sporcu getirebilir. Ama futbolda Almanya’dan, İspanya’dan eksiğimiz yok. Kulüpler yabancı getirerek açık kapatırlarsa, bu derhal milli takıma da yansıyor. Yabancı oyuncuya karşı çıkmadan kendi çocuklarımıza öncelik vermeliyiz. Bir anlamda pozitif ayrımcılık yapmalıyız. Her takımda 3-4 yabancı normal. Ama daha fazlası, bilmiyorum."

Yerli-Yabancı Teknik adam ayırımına da değinen Cumhurbaşkanı Gül, yıllardan bu yana  ilk kez bütün büyük takımlarda yerli antrenörlerin görev yaptığını anlatırken "Taktik anlayış bir yana, ben yerli antrenörlerin sporcunun ruhuna daha iyi hitap ettiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı,

Televizyonlarda yayınlanan spor programlarında kullanılan dili de eleştiren Abdullah Gül, "Bazen ölçüyü kaçırıyorlar. Sporda sevgi, saygı ön plana çıksın diye uğraşılırken bu anlayışa ters düşen yorumlar yapılıyor" dedi.

Bir soru üzerine, Fenerbahçe kafilesine Kayseri’de yapılan saldırıyı da değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi:

"Ben de çok şaşırdım; 'Kayseri’de böyle bir futbol heyecanı var mı?' diye. Biz çocukluğumuzda maça giderken iki cebimize ayçiçeği doldurur, futbolcuları izlerdik. Bağırmak çağırmak yoktu. Ayçiceği kabuğundan her yer bembeyaz olurdu."

Futbolda Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın yeniden oynatılması konusuna da değinen Abdullah Gül, bu kupanın neden kalktığını bilemediğini belirterek, "Basketbolda var. Hatta ben birkaç kez kupa verdim. Futbolda yeniden oynanması konusunu birlikte değerlendirelim" dedi.

İZMİR SÜPER LİG'DE OLMALI

Türkiye Spor Yazarları Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu’nu Çankaya Köşkü’nde kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmir futboluyla ilgili açıklamalar yaptı. Kendisine, İzmir’in EXPO şansını sorulan Gül, "Ben aslında İzmir’in futboldaki durumunu dile getirecektim. İzmir’in Altay, Karşyaka, Göztepe, Altınordu gibi Türk futbolunda tarihi önemi bulunan temsilcileri var. İzmir adının Süper Lig ortamının dışında kalmasına şaşırıyorum. Bence bu kentin sorunu. EXPO adaylığında bir kriter de Süper Lig’de takımın bulunması olmalı" diye konuştu.

Bucaspor’un 2010-11 sezonundaki bir sezonluk macerasının ardından yeniden PTT 1. Lig’e düştüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Lütfen, Cumhurbaşkanı “EXPO kriterlerinden biri İzmir’in Süper Lig’de takımı olmasıdır' dediğini siz de dile getirin” dedi. TSYD yöneticilerinden Altay ve Altınordu’yla ilgili de bilgi alan Abdullah Gül, “Bölünmeye fırsat vermeden, Kayseri bu işi nasıl yaptıysa, İzmir’de Süper Lig ortamına yeniden dönebilir" diye konuştu.

EXPO 2015’in Milano’ya kaptırılmasının büyük şanssızlık olduğnu anlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, o döneme dair bazı bilgiler de verdi. "Karar sürecinde iktidar partisi hakkında kapatma davası gündeme geldi" diyen Gül şunları söyledi:

"İtalyanlar bunu fırsat bildi. Bu yönde bir bildiriyi delegasyona dağıttılar. O gün kapatma davası açılmasaydı kesin kazanırdık. EXPO 2020’ye sedece İzmir değil, Ege, hatta Türkiye projesi olarak bakmak lazım. Geçen sefer hangi semtte hangi ilçede EXPO alanı kuracağımızı tartıştık. Böyle küçük hesaplar yapılmamalı."



YÇ(İÖ/İD)