28 soruşturması ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Abudullah Gül, yargılama süreci başladığı için fazla birşey söylemesinin doğru olmayacağını belirterek şöyle dedi:

"Hepimiz o dönemin çok canlı şahitleriyiz. Çoğumuzun çok önemli pozisyonları vardı. Türkiye'de demokrasiye müdahale edilen bir ara dönem yaşamıştır. Böyle bir ara dönemin hukuki olarak incelenmesinden tabii birşey olamaz. Yargılama süreci başladığı için daha fazla birşey söylemem doğru olmaz. Yargı görevi yerine getirecektir. Titiz bir şekilde, bir hukuksuzluk varsa bunları inceleyecektir. Bana gelince, o zamanki düşürülen Refah-Yol hükümetinde bakandım. Ancak Milli Güvenlik Kurulu üyesi değildim. O günkü Milli Güvenlik Kurulu kararlarında da imzam yoktu. Daha sonra o konular Bakanlar Kurulu'na getirilip herhangi bir Bakanlar Kurulu kararı da çıkarılmadığı için benim bir imzam yok. Ama o dönemin yaşayan kişilerden birisiyim."

12 EYLÜL DAVASI

12 Eylül askeri darbesine ilişkin davaya müdahil olup- olunmayacağı sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, "12 Eylül ile ilgili Cumhurbaşkanlığı'na bir yazı gelmedi. Bununla ilgili bazı gazetelerde haberler çıktı ama, her haber doğru olmuyor tabii. Dolaysıyla herhangi bir yazı veya iddianame gelmedi. Bunun bilinmesini isterim" yanıtını verdi.

'ANNAN'IN BAŞLATTIĞI SÜREÇ SURİYE İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT'

BM Temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye konusunda başlattığı süreci önemli gördüklerini  belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları söyledi:

"Suriye için büyük bir fırsat ve şans olarak görüyoruz. Annan'ın programının tamamının uygulanması gerekiyor. Herkesin silahları susturması, ateşkesin sağlaması ve silahsız ama barışcıl bir şekilde görüşlerini ifade etmek isteyenlerin, toplantı yapmak isteyenlerin, yani bütün bunların serbest olması gerekir. Dolasıyla böyle bir ortamın olması ve daha sonra uluslararası gözetim altında gayet adil bir seçimle halkın iradesinin ortaya çıkması, kardeş kanı akmadan, Suriye'yi daha çok kendi içinde zayıflatmadan bu problemi çözer. Zaten diğer ülkelerden olup bitenlerden herkesin ders alması gerekir. En çok Suriye'yi yönetenlerin ders alması gerekir. Suyu dikine akıtmak hiçbir zaman mümkün değildir. Sosyal olaylarda ise hiç mümkün değildir. Onun için bu bir fırsattır dedim. Ümit ederim ki gayet dikkatli bir şekilde bunun farkında olurlar."

YARGITAY'IN AĞAR'IN CEZASINI ONAMASI

Yargıtay'ın Mehmet Ağar hakkında 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak' suçundan verilen 5 yıllık hapis cezasını onaması ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül, "Yargıtay en üstün hukuki karar alan bir kurum. Söyleyeceğim birşey yok. Herkes uyacak tabii ki" diye konuştu.

HOLLANDALI IRKÇI MİLLLETVEKİLİNİN BAŞLATTIĞI KAMPANYA

Hollandalı ırkçı bir miletvekilinin kendisinin Hollanda'ya gelmemesi için başlatığı kampanya da değinen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şöyle konuştu:

"Onun söylediği ve yaptığı kampanyalardan Hollandalılar çok utanıyordur ama, utanmalarına gerek yok doğrusu. Çünkü bu tip olaylar her ülkede olabiliyor. Her ülkede bu tip şahıslar, siyasetçiler çıkabiliyor. Çoğulculuğun geçerli olduğu ülkelerde çok farklı düşünceleri olan siyasetçiler de olabiliyor. Onun için de Hollandalıların da bundan dolayı üzelmemelerini isterim. Eminim ki çoğu üzülüyordur şimdi."

RUMLARIN AB DÖNEM BAŞKANLIĞI

Rumların AB dönem başkanı olacağı 1 Temmuz'a kadar Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmaması durumunda, 'Ankara'nın dillendirdiği ama uygulamaya konulmayan B planının devreye gireceği' yönündeki haberler ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) nezninde görüşmelere devam ediyor. Rum AB dönem başkanlığında yapılacak birşey yok. Otomatik olarak rotasyon üzeriyle yapılan birşey. Sıra Rumlarda. Bu süre içinde onlar yönetecekler. Dolasıyla Birleşmiş Milletler nezdindeki görüşmeler çok önemli. Ümit ederiz ki orada bir neticeye varırız. Şüphesiz görüşmelerin böyle gidecek hali yoktur."

27 NİSAN MUHTIRASI

27 Nisan muhtırasının dava konusu olup olmayacağı sorularına Cumhurbaşkanı Gül, "Hukukçuların ilgileneceği bir konu ve söylenecek birşey yok" yanıtını verdi.

AFGANİSTAN'DAKİ SALDIRILAR

Afganistan'da dün yaşanan saldırılara da Cumuhrbaşkanı Abdullah Gül, "Afganistan'da yaşananlar çok kaygı vericiydi. Şehrin içinde birden çok yerde saldırılar oldu ama karargaha herhangi bir saldırı olmadı. Türklerin ayrıcalıklı olduğu herkes tarafından biliniyor" dedi.



DHA(MV/COŞ)