Kenan Evren'den sonra 27 yıldır Kastamonu'yu ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, beraberinde eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte çıktığı Kastamonu gezisinde güvenlik nedeniyle Çankırı-Ilgaz Dağı güzergahı yerine Ankara-Karabük-Araç istikametini tercih etti. Başbakan Erdoğan'ın Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Mayıs 2011'deki Kastamonu mitingi sonrasında Ilgaz Dağı'nda konvoyuna terör örgütünce düzenlenen terör saldırısında 1 polis memuru şehit olduğu hatırlatıldı.

Kastamonu'da ellerinde Türk Bayrakları bulanan çok sayıda kişi tarafından coşkuyla karşılanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Valilik önünde Kastamonulular'ı selamladı. Vali Erdoğan Bektaş ve Kastamonu milletvekillerinin de hazır bulunduğu karşılamada halka seslenen Gül, Kastamonu'ya övgüler yağdırdı. Kalabalık içinden bir kişinin Cumhurbaşkanı Gül'e hitaben "Adamın tarifini seninle yazmalı" diye bağırdığı duyuldu.

Cumhurbaşkanı Gül, Vali Erdoğan Bektaş ve milletvekilleriyle birlikte tarihi Valilik Konağı önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Valilik makamına çıkarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gül, BDP'li milletvekillerinin açlık grevlerine destek vermesiyle ilgili soru üzerine, "Herkesin bunun bitmesi için elinden geleni yaptığı; hükümet, Adalet Bakanı, herkesin uğraştığı bir dönemde siyasetçilerin böyle bir yola girmesini tasvip etmem mümkün değil. Bunu dün de söyledim. Bunların açıkçası problemlerin çözümüne katkısı yoktur. Biran önce bu işi bitirme çağrısında bulunmak isterim. Türkiye'nin konuşarak çözemeyeceği hiçbir problem yoktur. Bu ülkede her şey en aykırı fikirler bile konuşulabilmekte ve tartışılabilmektedir. Böyle bir ortam içerisinde, bu yolların doğru olmadığı kararındayım. Biran önce bunların bitmesi gerekir" yanıtını verdi.

"GAZZE'YE SALDIRILARDAN İSRAİL'İN DE ÇIKARI OLMAYACAK"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Gazze'ye İsrail tarafında yoğun devam eden saldırılara ilişkin bir soru üzerine bölgede yaşananlara seyirci kalınmaması gerektiğini vurguladı.  Cumhurbaşkanı Gül, bölgede çok tehlikeli bir tırmanış olduğunu kaydederek şöyle dedi:

"Buna dünyanın gözünü kapaması mümkün değil. Çok acı olan bir şey de şu; 2008-2009 yılında Gazze'deki o 1500 kişinin öldüğü katliam da, bir seçim öncesi yapılmıştı. Ocak ayında seçimler var, böyle kanlı bir seçim yatırımı olmaması lazım. Onun için herkesin “dur' demesi lazım. Herkesin bu duruma müdahale etmesi gerektiği kanaatindeyim. Yoksa göz göre göre çok kanlı bir olayın bütün insanlığın gözü önünde cereyan etmesi söz konusu olur ki, buna kesinlikle müsaade etmemek gerektiğine inanıyorum. Bundan İsrail'in de hiçbir çıkarı olmayacaktır, onu da kendilerinin bilmesi gerekir. Eğer bu şekilde kanlı operasyonlar devam eder, çok büyük katliamlar söz konusu olursa, bu İsrail için de çok sıkıntılı bir şeydir. Bölgede iki devletin, Filistin ve İsrail'in yan yana yaşama ümitleri de bu şekilde tehlikeye girmiş olur."

"ÖZAL'IN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ NİAHİ KARARI BEKLEMELİYİZ"

Sekizinci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın ölüm nedeninin araştırılmasıyla ilgili soruyu da cevaplandıran Gül, Adli Tıp Kurumu'nun çok detaylı çalışma yaptığını anlatırken, "Ayrıca rahmetli cumhurbaşkanının kabri açıldıktan sonra da, tahlillere ve her türlü teste çok uygun bir ortamla karşılaştılar. Bu testlerin neticesinde yazacakları raporu herkesin beklemesi gerekir. Duyumlar, söylemler, çeşitli şüpheler olduğu için zaten bu talimatı verdim; böyle bir şüphenin ortadan kalkması, devamlı tarihimizde konuşulan karanlık bir konu olarak kalmaması için. Şimdi Adli Tıp Kurumu'nun vereceği nihai kararı, raporu, bilimsel bilgileri hep beraber beklememiz gerekir" diye konuştu.

"ANGAJMAN KURALLARI GEÇERLİ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye konusunda angajman kurallarının değişip değişmediğini konusundaki bir soruya ise, Suriye'deki en önemli gelişmenin bu ülkedeki muhalefetin bütün Suriye halkını temsil edecek biçimde yeniden yapılanması ve kendilerinin Suriye halkının meşru temsilcileri olarak güçlü şekilde ortaya çıkması olacağını söyledi. Gül, "Bu önemli bir gelişme oldu. Bizim sınırımızın hemen öbür tarafında maalesef yerleşim yerleri olduğu için çatışmalar sınırımızın hemen öbür tarafından cereyan etmektedir. Bu konuda silahlı kuvvetler, hükümet açıkladılar; angajman kuralları geçerlidir. Bir taraftan tabii ki uluslararası hukukun kuralları dikkate alınmakta, bir taraftan da caydırıcılık yetkimizi en iyi şekilde kullanmak için, silahlı kuvvetlerimiz gerektiğinde herhangi bir şekilde hak ve hukukumuz ihlal edilirse buna müsaade etmemek için hazır beklemektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Valilikteki açıklamalarının ardından basın mensupları dışarı çıkarıldı. Gül daha sonra kentin ismi ile özdeşleşmiş olan Nasrullah Camii'nde Cuma namazı kılmak üzere Valilikten yürüyerek camiye geçti. Halkın yoğun ilgisine kayıtsız kalmayan Gül, cocuklara harçlık dağıtmayı da ihmal etmedi. Tolga Kök isimli bir çocuk, Gül'e isteklerinin bulunduğu bir mektup ve kırmızı gül verdi. Öğrenciler ve çok sayıda kişi Cumhurbaşkanı Gül'ü yakından görebilmek için, basın mensupları da o anı görüntülemek için büyük çaba harcadı.



ÜK,EP(AY/İD)