Çukurova Kalkınma Ajansı ve Adana Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü, 'Gelir Getirici Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi' projesi kapsamında 2011 yılında Yumurtalık İlçesi'nde 10 çiftçi, 5'er dönüm bölgede üretimi yaygın olmayan çilek ekti. Ekilen çilekler, yaygın üretim yapılan alanlardan 15-20 gün önce hasat edilecek hale gelince tarlada kilosu 2.5 liradan satıldı. Çiftçiler üretimden memnun kalınca ekim alanlarını genişletmeye başladı.

Adana Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de Yumurtalık'a bağlı Yeşilköy Beldesi'nde, 'Organik Çilek Tarla Günü' düzenlendi. Törende konuşan İl Müdürü Hamit Aygül, 5 dönümlük alanda organik çilek eken çiftçinin 2 yılda, net 22 bin lira para kazandığını söyledi. Proje kapsamında çilek yetiştiriciliği konusunda da eğitim verdiklerini belirten Aygül, "Türkiye çilek üretiminde ABD'den sonra 2'nci üretici konumundadır. Türkiye'de üretilen 299 bin ton çileğin bin 447 tonu Adana'da üretilmektedir. Bölgeye uyumlu olan çileğin daha fazla üretilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Bölge çiftçisi Ali Yüzer ise 2 yıldır çilek ektiğini ve kar ettiğini anlattı. Yüzer, "İlk yıl 5 dönümlük alanda çilek ektim. Ben çileğimi satmak için hiç uğraşmadım. Gelip tarladan satın aldılar. Kilosunu 2.5 liraya sattım. Yani geçen yıl yaklaşık 17 bin lira kazandım. Bu yıl ekim alanını 15 dönüme çıkardım. Hasat bittikten sonra 45 bin lira bekliyorum. Gelecek yılda 50 dönüme çilek ekmeyi planlıyorum" diye konuştu.



MK(OA/CK)