Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünü Türkiye'ye getirecek yeni boru hattı için "Çözüm sürecinin ölçülebilir ilk sonucu olacak" dedi.

Sabah gazetesine özel bir demeç veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petroünü Türkiye'ye getirecek yeni boru hattının çözüm sürecinin ölçülebilir ilk sonucu olacağını söyledi.

Irak Merkezi Hükümeti'nin hassasiyetini dikkate aldıklarını söyleyen Yıldız, "Yokmuş gibi bir şey yapamayız. Oradaki 19 ülke, 39 şirket 4-5 yıldan beri faaliyet gösteriyorken problem yok. Problem yoksa bunlar ticari sözleşmedir. Bu ticari sözleşmeleri biz de yapabiliriz" dedi.

Türkiye'nin Irak'ın normalleşmesine itina gösterdiğini anlatan Yıldız, "Hidrokarbon yasası gündemde. Gelirlerin yüzde 17'sini Kuzey Irak, yüzde 83'ünü merkezi hükümet alacak. Ancak şu ana kadar kendi aralarında dağıtabilmiş değiller. Bunu belki Türkiye sağlayacak" diye konuştu.

Türkiye'nin ticari sözleşme yapma hakkına sahip olduğunu söyleyen Yıldız, "Biz bu anlaşmalara değer katıyoruz, yaptığımız ticari sözleşmelerde karşılıklı çıkar esas" ifadesini kullandı.

PETROLÜ TAŞIYACAK BORU HATTI BİTMEK ÜZERE

Kuzey Irak petrdolünü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyacak bağımsız boru hattının bitmek üzere olduğunu bildirildi. Reuters'ın haberine göre, Kürdistan Bölgesinden bir yetkilinin, bölgeden çıkarılan Petrolü Türkiye üzerinden dünyaya taşıyacak olan bağımsız boru hattının çok yakında tamamlanacağını söyledi.

Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki boru hattının başlangıçta gaz nakli için tasarlandığını belirten Reuters, ancak Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı Aştî Hawramî’nin “Bu boru hattı Petrol nakledecek şekilde de dönüştürülebilir. Genel Enerji, enerji naklinin 2014 yılına kadar başlayabilmesi için yardımcı oluyor” dediğini nakletti.
Duhok’a kadar ulaşan bu Petrol
boru hattının yüzde 80’inin Türk müteahhitler tarafından gerçekleştirildiği bildiriliyor.”