Adana Ziraat Odası Basın Sözcüsü Cahit İncefikir, yaklaşık 9 milyon narenciye ağacının bulunduğu Adana'da yüzde 40-50 arasında rekolte kaybı beklediklerini söyledi. Narenciyenin hava değişimlerinden çok çabuk etkilendiğine dikkat çeken İncefikir "Türkiye'nin yıllık ortalama 4 milyon tonu bulan narenciye üretiminin yüzde 25'i Adana'da gerçekleşiyor. Öncelikle bu bahar aşırı ısı farklılıkları yaşandı. Tam meyvenin oluştuğu dönemde bu durum olumsuz etkiledi. Ardından yaz döneminde bazı günler hissedilen sıcaklık 54 dereceyi gördü. Bu nedenle narenciye ağaçları meyvelerini döküyor. Üreticiyi zor günler bekliyor" dedi.

Sıcak havanın 4-5 gün süren poyrazla birleşmesiyle ceviz büyüklüğüne erişen narenciyede çok hızlı ve yüksek oranda dökülme görüldüğünü kaydeden İncefikir şunları söyledi:

"Adana'da 343 bin 786 dekar alanda tesis edilen narenciye bahçelerinde yaklaşık 9 milyon ağaç bulunuyor. Bunun 7 milyon 564 bini meyve verecek büyüklüğe erişmiş durumda. Küresel ısınmanın sonucu olarak mevsimlerde yaşanan anormallikler maalesef bu sezon narenciyeye yansıdı. Bu sezon Enterdonat türü limonda, farklı türde mandalina ve Washington portakalda yüzde 40-50 rekolte kaybı bekliyoruz. Bu verim kaybı farklı bölgeler için değişebilir. Birçok ağacın hala meyve döktüğünü göz önüne alırsak, narenciye üreticisini zor günlerin beklediğini söyleyebiliriz."



MK(OA/CK)