Askerdeyken hayatını kaybeden çocuklarına şehitlik onurunun verilmesini isteyen Adana, İstanbul ve Antalyalı 5 aile, Saat Kulesi karşısı Attalos heykeli önünde toplandı. Aileler adına basın açıklaması yapan Avukat Ahmet Çevik, intihar ettikleri söylenen askerlerin ailelerinin bir çoğu bu gerekçeleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyıp, Türkiye aleyhine kararlar alınmasına neden olduklarını söyledi. Kendilerinin dava peşinde olmadığını, devletin bu durumu bir an önce düzeltmesini istediklerini kaydeden Çevik, "Çocuklarını yetiştirip askere gönderen ve intihar ettiği söylenen, ancak şüpheli biçimde hayatlarını kaybeden askerlere şehitlik onurunun verilmesini, ailelerinin kanayan yaralarının bu onurla sarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

2002 ile 2012 yılları arasında 1470 personelin hayatını kaybettiğini, bunlardan 934'ünün ölüm nedeniyle ilgili herhangi bir tespit yapılamadığını kaydeden Çevik, "Sivil vatandaşların ölümlerine bile şehitlik mertebesi layık görülürken vatani görevleri sırasında şüpheli biçimde ölen ve öldürülen bu gençlere neden bu onur verilmiyor" diye sordu.

ASKERLERİMİZ KİME EMANET ?

Avukat Çevik şu görüşleri dile getirdi:

"Aileler, görevini yaparken şüpheli olan ölümlerinden dolayı hayatını kaybeden çocuklarına neden şehitlik mertebesinin layık görülmediğini öğrenmek istiyor. Şehitlik mertebesi verilmemesinin nedeni nedir? Bilmediğimiz kriterler mi var? Şehit mertebesine ulaşmak için illa ki hudutta çarpışıp ölmesi mi gerekiyor çocuklarımızın? Vatanımız, canımız, namusumuz ve güvenliğimiz askerlere emanet, peki ya askerlerimiz kime emanet?"

1 DEDİLER 2 KURŞUN ÇIKTI

Tunceli'nin Hozat İlçesi kırsalındaki dağ karakolunda 2009 yılında askerlik görevini yaparken nöbet yerinde ölü bulunan ve intihar ettiği açıklanan Piyade Er Murat Oktay Can'ın babası Oktay Can, otopsi raporunda oğlunun tek kurşunla öldüğünün açıklandığını, ancak yapılan incelemede oğlunun vücudunda iki kurşun tespit edildiğini öne sürdü. Bu tespit üzerine otopsi raporunu düzenleyen doktorlar hakkında soruşturma açıldığını anlatan Can, "Bizim ekonomik olarak hiçbir beklentimiz yok. Nöbette şüpheli olarak ölen askerlere neden resmi devlet töreni yapılmamaktadır?" diye konuştu.

OĞULLARININ FOTOĞRAFLARINI TAŞIDILAR

Şırnak'ta vatani görevini yaparken terhisine 99 gün kala ailesine ölüm haberi verilen Er Cihan Alışır'ın annesi Nazmiye Alışır, Tunceli Hozat kırsalında nöbet yerinde ölü bulunan Piyade Er Murat Oktay Can'ın babası Oktay Can, Adana Askeri Cezaevi'nde yediği dayak sonrası komaya giren ve hastanede hayatını kaybeden, otopsi raporunda işkenceyle öldürüldüğü ortaya çıkan Er Murat Polat'ın babası Kenan Polat, Konya'da kalorifer dairesinde kendisini asarak intihar ettiği söylenen Er Recep Onur Altunbaş'ın annesi Fikriye Altunbaş ve Er Caner Bahar'ın babası Ramazan Bahar oğullarının fotoğraflarını ellerinde tutarak evlatlarının şehit sayılmasını, kendilerine bu onurun verilerek, evlatlarının ölüm nedenlerinin ortaya çıkarılıp suçluların ise cezalandırılmalarını istedi.