TÜİK'in çocuk gelinlerle ilgili açıkladığı son rakamlar durumun çarpıcı boyutunu gözler önüne seriyor. Bu rakamlara göre Türkiye'de 181 bin çocuk gelin bulunuyor. Araştırma göre, 18 yaşından küçük kızları evlendirmek için açılan davalarda ise önceki yıllara göre yüzde 91.2'lik bir artış oldu. Konuyla ilgili olarak Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından hazırlanan rapora göre ise Avrupa ülkeleri olarak değerlendirilen ülkeler arasında erken evlilik oranı konusunda Türkiye, Gürcistan'ın ardından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye özelinde ise her üç kadından biri çocuk gelin.

YASAL UYGULAMALAR YETERSİZ KALIYOR

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) Müdürü Doç. Dr. Nevin Koyuncu, çocuk gelinler konusunda durumun gitgide vahimleştiğini söyledi. Doç. Dr. Nevin Koyuncu, "Bir kere Türkiye çocuk hakları bildirgesine imza atmış olan bir ülke, 18 yaş ve 18 yaşa kadar olan herkes çocuk sayılıyor. 18 yaşa kadar eğitim sağlık ve bütün bu ihtiyaçların giderilmesi gerekiyor. Çocukların korunması gerekiyor. Bunun yasal bir zorunluluğu ve yaptırımı var. Ama Medeni Kanunumuza göre 17 yaşını dolduran herkes ailesinin rızasını alarak evlenebiliyor. 16 yaş için de mahkeme kararı ile evlenilebiliyor" dedi. Doç. Dr. Koyuncu, "Aslında Çocuk Hakları Bildirgesini kabul ederken Medeni Kanun'da bunu uygulayamamak bu kuralın ihlal edilmesine neden oluyor. Bir an önce Medeni Kanun'da bir düzenleme yapılması gerekiyor. 18 yaşından küçüklerin evlenememesi için yasal bir zorunluluğun olması lazım" diye konuştu.

EKAM Müdürü Doç. Dr. Koyuncu, sosyo-ekonomik koşulların yetersiz olduğu yerlerde çocuk gelinlerin daha yaygın olduğunu belirtti. Gelenek ve göreneklerin etkisinin yoğun olduğu kapalı toplumlarda bu durumun daha sık görüldüğünü vurguladı. Ekonomik bağımsızlığı ve eğitimi olmayan kadının söz hakkının kısıtlandığını dile getirdi.



(AÖ/SS)