İHD, 7 KİŞİLİK DİSİPLİN KURULU KARARINI AÇIKLADI

Dernek binasında BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, dernek ve parti yöneticileriyle basın toplantısı düzenleyen Ali Tanrıverdi, geçen yıl katıldığı eylem nedeniyle 15 Eylül'de tutuklanıp, Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi'ne kapatılan ve bir ay kadar sonra 18 yaşını doldurduğu için Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledilen Nasır Özmen'in çocuk cezaevindeki iddialarla ilgili İHD'ye gönderilmek üzere ihbar mektubu yazdığını, ancak söz konusu mektubun kendilerine ulaştırılmadığını açıkladı.

Ali Tanrıverdi, "Nasır Özmen, mektubu benim adıma gönderilmek üzere cezaevi idaresine teslim etmiş. Ancak, söz konusu mektup, cezaevi görevlisi tarafından okunduktan sonra 17 Ekim 2011'de sakıncalı bulunmuş, tutanak tutulmuş. Bunun üzerine ihbar mektubu Mersin E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulu'nda da incelenmiş. Aralarında kurum müdürü, idare müdürü, psikolog, öğretmen ile 3 üyenin bulunduğu 7 kişilik disiplin kurulu 18 Ekim 2011'de 2001/800 sayı ile sakıncalı mektup kararı vermiş" dedi.

'MEKTUBU AÇIKLAYIN'

Disiplin kurulunun verdiği kararı aldıklarını ancak mektuba ulaşamadıklarını anlatan Tanrıverdi, şunları söyledi:

"Kararda söz konusu mektubun incelendiği ifade ediliyor. Kararda, '5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun, 'Hükümlünün mektup, Faks ve Telgrafları Alma ve Gönderme Hakkı' başlıklı 68'nci maddesinin 3'ncü fıkrası gereği, kurumun asayiş ve diğer suç örgütleri mensuplarının haberleşmelerine neden olan, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgileri, tehdit ve hakaret içeren mektup, faks ve telgraflar hükümlüye verilmez. Hükümlü tarafından yazılmış ise gönderilmez' hükmü gereği; tutuklu Nasır Özmen tarafından İnsan Hakları Derneği'nden Ali Tanrıverdi adına gönderilmek üzere mektup okuma komisyonuna gönderilen mektubun Ali Tanrıverdi'ye gönderilmemesine, kararın kesinleşmesine müteakip iptaline karar verildi' deniyor.

Nasır Özmen halen aynı cezaevinde tutukludur. Biz, Nasır Özmen'in Pozantı'daki cezaevinde yaşanmış olayları tarihleriyle yazdığı mektubun açığa çıkarılmasını istiyoruz. Bu mektupta neler yazıldı? Hangi vahim iddialar vardı. Bunların açıklanması gerekiyor."

BDP'Lİ KÜRKÇÜ ÇOCUKLARLA GÖRÜŞTÜ

Seçim bölgesi Mersin'e gelen BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise İHD Mersin Şubesi'nde Pozantı'daki cezaevinde kalan bir gurup çocukla görüştü. Ertuğrul Kürkçü görüşmelerin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Pozantı'da tutuklu çocukların tecavüz, taciz, darp iddialarının kamuoyuna yansımasının ardından ortaya çıkın durumu araştırmak üzere Mersin'e geldiğini söyleyen Ertuğrul Kürkçü, şöyle konuştu:

"İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Vakfı, bu kötü muameleyi, taciz ve tecavüze uğrayan çocukların ailelerinin ve çocukların şikayetlerini geçtiğimiz yıl mart ayından itibaren Adalet Bakanlığı'na, Cumhuriyet Savcılığı'na ve Pozantı Cumhuriyet Savcılığı'na, Mersin Cumhuriyet Savcılığı'na ilettiler. Bunlarla ilgili bir kovuşturma yapıldığına dair bir bilgi yok. Ne yazık ki, hem Adalet Bakanlığı, hem Meclis İnsan Hakları Komisyonu üzerine düşeni yapmadı.

Geçtiğimiz günlerde bu çocuklardan ikisi, medeni cesaret gösterip, kendilerini ortaya koyarak, tanık oldukları ve maruz kaldıkları olayları basına anlattılar. Adalet Bakanlığı, Pozantı Cezaevi Savcılığı bunları ilk defa duymuş gibi yapıyorlar. Biz bunu iki bakımdan değerlendireceğiz. Bu kurumlara yapılan başvuralar niye bu kadar savsaklandı? Ayrıca bu çocukların yaşadıkları travmalar sonrası tedaviye ihtiyaçları var. Mahremiyetlerinin korunması lazım. Kamuoyu desteğine ihtiyaç var. Bu nedenle bu durumları konuşmak üzere bir araya geldik. Bir araya gelerek kendimize bir yol çizmeye çalışacağız."

Kürkçü yarın da aynı konuda Pozantı'da incelemeler yapacak.

MÜSTEŞAR YARDIMCISI POZANTI'YA GELDİ

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Mermerci ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Mustafa Onuk sabah erken saatlerde 282 kişi kapasiteli Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi'ne geldi. Üst düzey yöneticiler, cezaevinde öğle saatlerine kadar incelemelerde bulunup, ayrıldı. Ayrıca Adalet Bakanlığı, iddiaları araştırmak üzere görevlendirilen müfettiş sayısını üçe çıkardı. 26 Şubat'tan bu yana bir müfettişin çalışma yaptığı cezaevine iki müfettiş gelip, soruşturmalarına başladı.