Ege Genç İşadamları Derneği'nin 64'ncü kez gerçekleştirdiği Ege Toplantıları'na konuk konuşmacı olarak katılan Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent, deneyimlerini paylaştı. İşi gereği sürekli seyahat yaptığını ve dünyanın pek çok kentini gezme fırsatı bulduğunu anlatarak konuşmasına başlayan Kent, "Ancak her zaman kalbim Ege'de. Çeşme'deki evimi, mavi denizi çok seviyorum. Rahmetli dedem Sezai Ömer Madra 'zeytin ağacının yetişmediği yerde yaşama sakın' demişti. Ben onu dinlemedim maalesef. Beni buraya davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum" dedi.

"BU SORUNLAR ÇÖZME ŞEKİLLERİNİ ETKİSİZ BIRAKABİLİYOR"

Bugün dünya nüfusunun yüzde 50'sinin 27 yaş altında olduğunu söyleyen Kent, "Esasında dünyanın daha iyi bir gezegen teslim edeceksek; siz gençlerin sesini dünyanın daha fazla duymasına ihtiyaç var. Sizin tutkunuza, cesaretinize ve geleceğe olan inancınıza dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Esasında dünyanın oldukça önemli sorunları var. Belki Türkiye'nin içinde bulunduğunuz vakit farketmiyorsunuz ama ekonomik sorunlar, siyasi zorluklar, çevre ve kaynak sorunları. Bütün bu sorunlar zaman zaman mevcut problem çözme şekillerini ve bu amaçla kurulmuş kurumları da etkisiz bırakabiliyor" diye konuştu.

"YÜKSELDİKÇE OKSİJEN HEP AZALIR"

Dünyada büyümenin sırrının gitgide zorlaştığının altını çizen Kent, şöyle konuştu:

"Yükseldikçe oksijen hep azalır. Kişi başına 5 bin dolardan 10 bin dolara gelmekle, 10 bin dolardan 20 bin dolara gelmek, ülkeler için çok farklı şeyler. Şirketler için de yanı. Coca Cola 2020 vizyonunda 10 yıl içinde 100 milyar dolar cirodan 200 milyar dolara çıkmasını öngörüyor. 50'den 100'e getiren unsurlarla 100'den 200'e getiren unsurlar çok farklı olacaktır. Çünkü yükseldikçe oksijen inceliyor." 

ÇABAMIZ BÜYÜMENİN CEBİRİNİ HER GÜN ÇÖZEBİLMEK

Muhtar Kent ayrıca, markanın tüketicilere verilmiş bir söz olduğunu belirterek, "İyi bir marka ise bir sözün tutulmasıdır. Bu cebir formülünü çözmemiz gerekiyor. KOBİ olsun, büyük şirket olsun büyümesi lazım. Büyümediğiniz vakit geriye gidiyorsunuz. Ülkelerin de hep büyümesi lazım. Büyüyerek daha fazla refah, istihdam sağlaması lazım. Büyümeyen ülkelerde muhakkak ülke demokratikse seçimle yeni hükümet başa gelir, değilse başka yöntemlerle hükümet değişir. Bizim çabamız büyümenin cebirini her gün çözebilmek. Bu denklem her gün gitgide zorlaşıyor. Benim de hiç şüphem yok ki genç profesyoneller önümüzdeki dönemlerde de hep büyümenin formülünü hep çözeceklerdir" değerlendirmesini yaptı.

10 YIL İÇİNDE 1 MİLYAR İNSAN ORTA SINIFA GEÇECEK

Dünyada büyük zorlukların yanında büyük fırsatların da olduğunu ifade eden Kent, okuduğu güncel bir makalede büyük veri depoları, modern üretim (moleküler ve nano üretim) ile kablosuz iletişim devrimi olmak üzere 3 dönüştürücü teknolojinin dünyada büyük değişime yol açacağını okuduğunu aktardı. Kent, ekonomik canlılığın dünya çapında en beklenmedik yerlerde bile görüldüğünü vurgulayarak, "Son beş yıla bakın dünyadaki en hızlı gelişen 10 ekonominin 7'i nerede Afrika'da 5 yıldır. Küresel orta sınıf muazzam hızlı büyüyor. Ne olursa olsun dünya ekonomisinde aşağı yukarı 1 milyar insan orta sınıfa girecek önümüzdeki 10 yıl içinde. Gene 10 yıl içinde yaklaşık 800 milyon insan köylerden şehirlere göç edecek. Aşağı yukarı İstanbul büyüklüğündeki bir şehrin her 3 ayda bir kurulması demektir. Biz de tabii bütün bu verileri dikkate alarak iş planlarımızı, yatırımlarımızı, eğitimlerimizi yapmaktayız, vizyonumuzu bunlara göre kurmaktayız" dedi.

COCA-COLA'NIN GİZLİ FORMÜLÜ BELKİ DE BU

Yapı olarak her zaman iyimser olduğunu ve bunun büyük fayda getirdiğini kaydeden Kent, "Şuna hep inanırım. Dünyamızı daha yaşanabilir bir hale getirmek hepimizin görevi. Bizden sonra gelecek nesiller için bizlerin sorumluluğu var. Onlara daha iyi bir dünyayı transfer edebilme sorumluluğu var hepimizin. Ufak şirket, büyük şirket, girişimci, şirketlerde çalışanlar, toplum üyeleri hepimizin sorumluluğu var. Birlikte kalıcı önemli bir dünya inşa edebiliriz" dedi.

Şirket olarak "Toplumlara kalıcı toplumlar yaratmak ve dünyada kalıcı bir farklılık yaratmak" amaçlarını vurgulayan Kent, "Coca Cola'nın gizli formülü belki de bu" diye konuştu.

DAVOS'UN EN ÖNEMLİ SONUCU GENÇ KÜRESEL ŞEKİLLENDİRİCİLER

Bu yıl başında Davos Ekonomik Forumu'nda şirketini temsil ettiğini, 10 yıldır düzenli olarak bu toplantılara katıldığını anlatan Kent, "Tabii güncel en önemli konu ekonomiler. Birçok ekonomi dünyada kendini sıfırlıyor tekrardan başlamak durumunda. Bilhassa Batı Avrupa ülkeleri. Ama benim için 2012 Davos'un en önemli bende kalan unsuru şuydu: Davos genç küresel şekillendiriciler diye bir grup kurdu. Bu grup 18-26 yaş arası bir grup. Bizler gibi daha değişik nesle dahil, daha tecrübeli olanlarla bu genç kişileri aynı panellere koydular. Onlar bizden belki bir şey öğrendiler ama bana göre biz daha çok şey öğrendik" diye konuştu.

GÜNDE 1.8 MİLYAR ŞİŞE SATIŞ

Muhtar Kent, şirket olarak çevre ve sürdürülebilirlik konusunda 4 ana temanın bulunduğunu, açıkladı. Kent, yıllık 600 milyar litre su ile dünyanın en fazla su kullanan şirketi olarak 2020 yılında kullandıkları bütün suyu tekrar dünyaya geri verme taahhütünde bulunduklarını kaydetti. İkinci olarak da pet şişe yerine bitkiden üretilmiş şişeleri kullanacaklarını belirtti. Üçüncü olarak ise enerji tasarrufu ve iklim değişikliğine karşı fabrikaları modern sisteme geçirmek ve karbon emisyonlarını sıfır düzeyine indirme hedeflerinin bulunduğunu söyledi.

Son olarak da içinde bulunduğu toplumlara kalıcılık yaratmak ve desteklemek istediklerinin altını çizen Kent, 6 milyar nüfuslu dünyada günde 1.8 milyar şişe satış yaptıklarını ancak kendilerini asıl heyecanlandıranın ekonomik kalkınma açısından toplumları desteklemek olduğunu ifade etti.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen de, yoğun programına rağmen davetlerini kabul eden Muhtar Kent'e teşekkür ederek "Bizler de genç işadamları olarak deneyimlerinden faydalanma imkanı bulacağız" diye konuştu.



BT (KÖ/RT)