"Türkiye Euro bölgesine girer mi?" sorusuna "Değerlendiririz" diyerek cevaplayan Bakan Bağış, "AB'ye varız Euroya bakarız. Opsiyonlarımızı açık tutuyoruz" dedi. Sarkozy'nin seçimi kaybetmesinin ardından François Hollande döneminin başladığı Fransa ile ilişkiler rayına girecek mi sorusuna da yanıt veren Bakan Bağış, Fransa ile işlerin daha iyi olacağını düşündüklerini söyledi. Türkiye’ye dostlukla yaklaşan herkese dostça cevap verildiğini belirten Bakan Bağış, “Bunu bizden çok Fransız özel sektörü şirketleri istiyor. Fransa bugün Türkiye’de yaklaşan bir takım pazarlara ulaşabilmek için çok arzulu, Haziran ortasında meclis seçimleri var. Seçimleri bir bitirsinler karşılıklı geliş gidişlerimiz başlayacaktır” diye konuştu.

AB’yle olan ilişkileri değerlendiren Bakan Bağış, “Önemli olan fasıl açmak değil, önemli olan zihinleri açmak” dedi. Şu ana kadar 13 fasıl açtıklarını ifade eden Bağış, engeller olmasa 16 faslı bir yıl gibi kısa bir sürede açacak bir hazırlıkta olduklarını söyledi. Tutuklu vekillerin durumları ile ilgili de konuşan Bakan Bağış, sorunun Türkiye için bir problem olduğunu, ancak bundan daha önemli bir problemin olduğunu belirtti. Bakan Bağış konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bu insanların tutuklu olduğunu bile bile tutuklu iken onları aday gösteren ve milletin onları seçmesi için listenin önlerine yerleştiren siyasi liderlerdir. Kendilerine seçimlerden önce bu konu sorulduğunda bu siyasi liderler bizim yargıya güvenimiz sonsuzdur demişlerdi. Yargıdan dolayı bugünün iktidarını suçlamak gerçekten haksızlıktır. Ama bugün Türkiye’de tarafsızlığı kadar bağımsızlığından da hepimizin emin olacağı bir yargıya kavuşmak için çaba gösteren biriyim. 4'üncü yargı paketinde tutuklu milletvekilerine, tutuklu gazetecilere yönelik çalışmalar var. Ama bu konuda iğneyi kendimize batırmadan çuvaldızı iktidara sokmayalım diye düşünüyorum.”

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Uludere konusundaki açıklamasıyla ilgili bir soruyu da cevap veren Bakan Bağış, yaşanan olayın herkesi üzdüğünü ifade ederek, “Olaydan sonra ilgili Bakanlar bölgeye gitmiştir. Daha sonra Başbakanımızın eşi de oraya gitmiş ve onları ziyaret etmişti” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın bu konuda son noktayı koyduğunu dile getiren Bağış, “Bu konuyu daha fazla kaşımanın bu ülkeye ve bu toplumun birliktelik mayasına bir yarar sağlayacağına ben inanmıyorum” diye konuştu. Bakan programda gündeme ilişkin soruları da yanıtladı.

Programa Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Cemil Çelik, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ile çok sayıda davetli katıldı.



MP(MP/AAA)(FOTOĞRAF)