Antalya'da dünyanın en iyi plajları arasında anılan Çıralı kumsalındaki 1'inci derece doğal sit alanı konumundaki 18 dönümlük alan, 3'üncü Amatör Küme takımlarından Ormanspor'a antrenman yapması için 19 Aralık 2011'de Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun oluruyla tahsis edildi. Orman ve Su İşleri Antalya İl Müdürlüğü bünyesindeki Ormanspor Futbol Kulübü, bu alanı sponsor anlaşması karşılığında 10 yıllığına Çıralı'da otel işleten turizmci Hüseyin Gedik'e 'günübirlik' alan olarak işletilmek üzere kiraya verdi. Alanı kiralayan şirketin bölgede inşaat çalışmalarına başlaması üzerine Çıralı köylüleri eylem yaptı.

SLOGAN ATTILAR

Ellerinde dövizlerle bugün öğle saatlerinde Çıralı sahiline gelen eylemciler, 'Vur vur inlesin Çevre Bakanı dinlesin', 'Çıralı yeşildir yeşil kalacak', 'Doğa katliamı istemiyoruz' şeklinde slogan attı. Eyleme, Çıralı’nın bağlı olduğu Ulupınar Küyü Muhtarı Sami Ilgaz, Ulupınar Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, Çıralıyı Sevenler Derneği Başkanı Mustafa Köylüoğlu, Çıralı Olympos Motorlu Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ramazan Çabuk, Çıralı Spor Kulübü Başkanı İbrahim Kırımlı, Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Başbolat, Çıralı Dolmuşçular Kooperatifi Başkanı Tahsin Kurtarıcı, CHP Kemer İlçe Başkanı Kemal Yüksel ve MHP Kemer İlçe Başkanı Hüseyin Karadüz de destek verdi.

CARETTA CARETTALARIN YUVALAMA ALANI

Plajda 'caretta caretta'ların yuvalama alanlarını gösteren Çıralı Dolmuşçular Kooperatifi Başkanı Tahsin Kurtarıcı, grup adına basına açıklama yaptı. Hızla ve gizlice yapılan uygulamanın Çıralı için yıkıcı etkileri olacağını ileri süren Kurtarıcı, "3.2 kilometre uzunluğundaki Çıralı sahilinin 2.4 kilometrelik kısmı kiraya verilmiş. Bu sahil 1'inci derecede doğal sit alanıdır. Aynı zamanda nesli tehlike altında deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanıdır. Bu nedenle burada yapılaşma yapılamaz" dedi.

BETONLAŞMAYA YOL AÇACAK

Köy muhtarı, kâr amacı gütmeyen sivil toplum örgütlerinin fikri alınmadan bir şahsa sponsorluk anlaşması karşılığında bu alanın kiralanmasının manidar olduğunu kaydeden Kurtarıcı, 'mesire alanı' adı altında yapılan kiralama ve üzerinde yapılacak inşaat işlerinin emsal oluşturacağını savundu. Çıralı'nın bu yolla yapılaşmaya açılacağını vurgulayan Kurtarıcı, şunları söyledi:

"150 yıllık fıstık çam ağaçlarının ve nadir kumlu bitkilerin yok olmasına neden olacaktır. Bu süreçte bu şekilde münferit kiralama ve kiralanan alanda yapılması planlanan inşaat işleri, planlama sonrası düzeltilemez hal alabilir. Bu açıdan büyük bir risk oluşturmaktadır. Yetkililerin konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda alanda uygulanacak projenin Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun denetiminde gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Ancak denetleyenlerin de onayı verenin de aynı kuruma bağlı olması endişelerimizi artırmaktadır. Tüm bu gerçekler, kanıtlar, endişelerimizin haklılığını açıkça ortaya koymaktadır."

Olaysız bir şekilde dağılan eylemciler, ilerleyen günlerde yeniden seslerini duyarmak için eylem yapacaklarını söyledi.