Antalya'da dünyanın en iyi plajları arasında anılan Çıralı kumsalındaki 1'inci derece doğal sit alanı konumundaki 18 dönümlük alan, Antalya 3'üncü Amatör Küme takımlarından Ormanspor'a antrenman yapması için 19 Aralık 2011'de Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun oluruyla tahsis edildi. Orman ve Su İşleri Antalya İl Müdürlüğü bünyesindeki Ormanspor Futbol Kulübü, bu alanı sponsor anlaşması karşılığında 10 yıllığına Çıralı’da otel işleten turizmci Hüseyin Gedik'e 'günübirlik alan' olarak işletilmek üzere kiraya verdi. Bölgede inşaat çalışmaları başlatan turizm firması, kiraladığı alana tel örgü çekmeye başladı. Bunun üzerine de köylüler ve çevreciler eyleme geçti.

Eylemin birinci haftasında köylüler, soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve kiralanan alanın hemen yanı başında bulunan Caretta Caretta'ların yuvalama alanında yatma eylemi yaptı.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın sahanın bakımının zor ve pahalı olması nedeniyle, Antalya'ya kamp için gelen futbol takımlarının kullanabilmesi amacıyla, arazinin Orman Bölge Müdürlüğü'nce bir turizmciye kiralandığına ilişkin açıklamasına tepki gösteren köylüler, buradaki futbol sahasının ancak mahalle maçı oynanabilecek nitelikte olduğunu, burada yabancı futbol takımlarının antrenman yapmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Ulupınar Köyü Muhtarı Sami Ilgaz da, arazide sadece iki kale direği bulunduğunu, burada amatör takımların dahi antrenman yapmadıklarını, zaman zaman mahalle maçları oynandığını söyledi.

Daha sonra muhtar Sami Ilgaz'ın başlama vuruşuyla köylü kadınlar, sahada bir süre futbol oynadı.

BURASI KORUNMALI

Antalya, Isparta, Burdur, Denizli ve Kaş Platformu sözcüsü ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz ise Çıralı'nın önemine değinerek, Çıralı'nın 'Türkiye’nin yüz akı' bir bölge olduğunu belirtti. Hediye Gündüz şöyle konuştu:

"Bu alanda 18 ayrı endemik bitki bulunuyor. Burada 500 yaşını aşmış fıstık çamları var. Denizi tertemiz. Buradaki doğal güzelliğin kesinlikle korunması gerekiyor. Burayı başka canlılar da paylaşıyor. En önemlisi de soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta'ların yaşadığı yer burası. Her yıl çok sayıda Caretta Caretta bu plaja gelerek yuvalarını açıp, yumurtalarını bırakıyor. Bundan sonra ne olacak? Bizim burada anlatmaya çalıştığımız, tahsisin, kiralamanın iptal edilmesi ve bu alanın daha önce olduğu gibi korunmasıdır. Sabahtan akşama kadar tüm köylüler burada nöbette. Hepsi tedirgin ve üzüntülü. Yüzyıllardır korunan bu alan tahrip edilecek. Kimse bu durumdan memnun değil ve herkes gelecek iptal yazısını bekliyor."