Kartepe'nin Suadiye semtinde 19 yıldır üretim yapan ve yaklaşık 700 kişinin çalıştığı ABD firması Frito Lay Fabrikası'nda, ürünlerin taşımacılığını yapan Suadiye Taşıyıcılar Kooperatifi (SUMOTAŞ) ile firma arasında fiyat anlaşmazlığı çıktı. Fabrika yönetimi yüksek rakamlarla mal taşıdığı gerekçesiyle SUMOTAŞ ile sözleşmesini feshederek, taşıma işini ihaleye çıkaracağını bildirmesinin ardından gerginlik başladı.

Daha önce belde olan ve 2009'da Kartepe'nin mahallesine dönüştürülen, nüfusun büyük bir bölümü geçimlerini ortak aldıkları TIR'larla buradaki taşımacılıktan sağlayan Suadiyeliler, bu duruma tepki göstererek birçok kez protesto gösterisi yaptı.

1 Ağustos gecesi de fabrika girişinde toplanan yaklaşık 3 bin kişi, tesise yürümek istedi. Çevik Kuvvet ekipleri fabrika önünde geniş önlemler alırken, kalabalık içinden bazı kişiler polise direndi. 1 kişinin savurduğu zincirle de 3 polis yaralandı. Olaylar bir ara yatışırken, kalabalık arasından bazı kişiler polislerin önüne yüksek oranda ses çıkaran eğlence amaçlı patlayıcılardan attı. Polisin biber gazı kullanmasının ardından olaylar sabaha karşı yatıştı.

Bu olayın ardından Suadiye'deki hareketlilik yatışmış görünürken, protesto gösterisi sırasında kalabalığı tahrik ettiği, polise direndiği ileri sürülen kişileri tek tek tesbit ettikten sonra bu sabah saat 06.00'da Suadiye'de operasyon yapıldı. Başta SUMOTAŞ adlı taşıyıcılar kooperatifinin başkanı Hüseyin Erhan ve başkan yardımcısı İshak Topçu olmak üzere ilk belirlemelere göre 24 kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulamaya alınan bu kişilerin yanı sıra 5 kişinin daha arandığı bildirildi. Gözaltına alınanlardan 13'ünün kooperatif üyesi, 11'inin ise kooperatif üyesi olmayan ve Suadiye'de oturan vatandaşlar olduğu belirlendi.



MB(MB/AAA)