Suadiye bölgesinde 19 yıldır üretim yapan ve yaklaşık 700 kişinin çalıştığı fabrikada üretilen ürünlerin taşımacılığını yapan Suadiye Taşıyıcılar Kooperatifi (SUMOTAŞ) ile firma arasında fiyat anlaşmazlığı çıktı. Fabrika yönetimi Sumotaş ile sözleşmesini feshederek, kooperatifin çok yüksek rakamlarla mal taşıdığını ileri sürüp taşıma işini ihaleye çıkaracağını bildirdi. Geçen hafta fabrika önünde yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla protesto eylemi yapan kooperatif üyeleri ve Suadiye sakinleri, bu akşam fabrikanın ürenlerini kendi temin ettiği TIR'larla taşıtacağını öğrenince yeniden harekete geçti. 

TERAVİDEN SONRA 5 BİN KİŞİ TOPLANDI

Dün gece teravi namazının ardından toplanan ve sayıları 5 bine yaklaşan kalabalık fabrikaya yürüyüşe geçti. Ancak polis fabrikanın girişine panzerlerle barikat kurdu ve kalabalığın dağılmasını istedi. 

Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın uzun süredir sürdürdüğü tarafları uzlaştırma çabaları olumlu sonuçlanması beklenirken, yeniden oluşan gerginlik sırasında kalabalık arasında bazı kişiler polis barikatından geçmek isteyince, polis biber gazı kullandı. Polis yaptığı uyarılarda, saat 02.00'e kadar kalabalığın dağılmaması halinde müdahalede edeceğini bildirdi. Bazı kişilerin, polis barikatının karsısındakı çöp konteynerlerini ateşe verdiği olaylar, gelen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın yoğun çabaları sonucu saat 01.45 sıralarında sona erdi.

Bugün de Kocaeli Valisi Ercan Topaca tarafların uzlaşması için biraraya gelmelerini sağladı. Ancak şu saatlere kadar görüşmelerden bir sonuç alınamadı. 

'YÜKSEK FİYAT' İDDİASI

Suadiyeliler, 19 yıl önce bu fabrika kurulurken tüm taşımacılık işinin kendilerine  verileceğinin söylendiğini, bu sözler üzerine bazılarının arsalarını sattıklarını, birçok ailenin taşımacılığa uygun TIR'lar aldığını belirterek, en zor dönemlerde bile en sorunlu bölgelere her türlü riski göze alarak taşımacılık yaptıklarını anlattı. Firmanın şimdi kendilerini yok saymak istediğini ileri süren kooperatif yöneticilerinin bu iddialarına karşılık firma yönetimi ise kooperatifin kendilerinden yüksek fiyat istediğini, taşıma işini ihaleye çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti.



MB,EA(MB/COŞ)