Çine İlçesi’ne bağlı İbrahimkavağı Köyü sınırları içinde kurulması planlanan RES projesini yapacak olan Kıroba Elektrik A.Ş., ilk çalışmayı 21 Haziran 2011 tarihinde yaptı. Bu dönemde köylüler santrali istemedikleri gerekçesiyle şirkete direndi. Şirket çalışanları santral yapılacak alana gitmek isterken arbede çıktı. Şirket elemanlarını bırakmayan köylülerden ikisi kadın 9 kişi, jandarma tarafından gözaltına aldı. Çıkarıldıkları mahkemede muhtarlık azası Alaattin Eser ile muhtar Süleyman Emeksiz’in gelini Gülşen Emeksiz tutuklandı, 7 kişi serbest bırakıldı. Eser ve Emeksiz de iki ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.

Kıroba Elektrik A.Ş. bu olayların üzerinden bir yıl geçtikten sonra bugün jandarma eşliğinde Madranbaba Mevkii’ne çıkılarak çalışmalara başlayacağının açıkladı. Bunun üzerine bölgede hazırlık yapıldı. Aydın’dan getirilen 400 jandarma eşliğinde projeye başlayacak olan şirkete engel olmayacaklarını açıklayan İbrahimkavağı Köyü sakinleri Vali Kerem Al’a tepki gösterdi. Köy meydanında toplanan köylüler adına açıklama yapan avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, Madran’dan hayat bulan tüm yöre halkı olarak rahatsız olduklarını belirtti. Ulutaş, şöyle konuştu:

"Proje için İbrahimkavağı köylülerinin kar kuyuları, meraları gasp edilmek isteniyor. Bölgedeki yerleşim, tarım ve hayvancılık alanlarımız yok sayılıyor. Bu hesaba göre biz de Madran’da yaşamıyoruz. Şikayetimiz üzerine 2 Mayıs 2012 günü 5 yıldır yatırıma başlanmadığı gerekçesiyle projenin önünü açan ÇED gerekli değildir kararını iptal eden Aydın İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, bundan 23 gün sonra 25 Mayıs’ta, alelacele hazırlanıp, kopyala yapıştır yöntemiyle oluşturulan düzmece bilgiler, gerçek dışı tespitlerle dolu Proje Tanıtım Dosyasını inceleyerek hukuka aykırı şekilde Madranbaba Rüzgar Enerjisi Santrali Projesine ÇED Gerekli Değildir kararı vererek görevini kötüye kullanmıştır. Devletin neredeyse ilgili tüm kurumları bu olup biteni, firmanın projesini objektiflikle sorgulamamış, projenin yapılacağı alandan güncel, gerçek verilerle çalışmamıştır."

DEVLETİN PRAVOKASYONUNA GELMEYECEĞİZ

Köylülerle jandarmanın karşı karşıya getirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Ulutaş, "Doğanın korunması, yöre halkının geleceği ve Kıroba adına yakıştıramadığımız firmanın prestiji yönünde hayırlı olacak tek bir karar vardır. Madranbaba RES projesi hemen iptal edilmelidir. Bütün bir köyün projeden rahatsız olduğunu ve Madran’da RES yapılmasına asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz. Ekmeğimiz, aşımız, can damarımız olan Madran üzerinde yapılması planlanan projenin bizlerin hayatı üzerindeki etkilerini, hiç kimsenin küçük göstermesine izin veremeyiz. Bizim karşımıza 350 jandarma gönderen devletin provakosyonuna gelmeyeceğiz" diye konuştu.

VALİYE TEPKİ

Öte yandan basın açıklaması sonrası köylüler Aydın Valisi Kerem Al’a tepki gösterdi. Köylüler, "Köye yüzlerce asker gönderileceğinin açıklanması ve son dönemlerde Aydın Valisi Kerem Al’ın yaptığı bazı açıklamalar yanlı tutumlardır. Şirketin izinleri ve belgeleri şaibelerle dolu iken direkt bize yüklenilmesine anlam veremiyoruz. Bugün bu dağa çıkılacak olmasını da devletin provokasyonu olarak nitelendiriyoruz. O yüzden biz bu provokasyona gelmiyoruz ve dağa çıkmıyoruz. Biz köylüyü kim koruyacak? Biz insan değil miyiz? Aydın Valisi ne yapmak istiyor? Biz Aydın ilinde yaşamıyor muyuz? Vali bey iş makinelerini dağa değil de buraya göndersin, büyük bir çukur kazdırarak içine bizi koydurup diri diri gömsün" dedi.

DAĞA ÇIKMAKTAN VAZGEÇİLDİ

RES Projesini yapacak olan şirket, Çine İlçesi girişinde iş makinelerini yükleyip hazırlıklarını yaptığı sırada geldiği açıklanan talimat gereği Madran Dağı’na çıkmaktan vazgeçtiklerini açıkladı. Köylülerin engel olmayacaklarını açıklamalarına rağmen şirketin projeye başlamaktan vazgeçmesi üzerine Aydın’dan gelen 400 jandarma da geri gönderildi.



CU(İÖ/SS)