Çine’de geçen hafta kahvehane önünde oturan bir kişinin, dershaneye giden kız öğrenciye laf atması ilçeyi karıştırdı. Çine Emniyet Müdür Vekili Hilmi Hakan Yaman’ın, müşterilerin kahvehane önünde oturmasını yasaklamasıyla polis memurları kahvehanelere giderek uyarıda bulundu. Uygulamaya aykırı davranan işyerleri hakkında tutanak tutan polis memurları, bunları gerekli cezai işlemin yapılması için Belediye Encümeni’ne gönderdi. Uygulamadan haberi olmadığını savunan Kaymakam Celalettin Cantürk ise Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’i telefonla arayarak uygulama kapsamındaki tutanaklara Belediye Encümeni'nce ceza kesmemelerini rica etti.

Yoldan geçen kadınlara baktıkları ya da laf attıkları gerekçesi ile kahvehane önüne oturması yasaklanan erkekler ve kahvehane işletmecileri duruma tepki gösterdi. 18 yıldır kahvehane işleten 45 yaşındaki Zekai Duran, "Bir akşamüzeri sivil ekipte görev yapan iki polis geldi. 'Kaymakamlığın bilgisi dahilinde, Emniyet Müdürümüzün talimatı ile bundan böyle kahvehanelerin önüne masa, sandalye çıkarmanız yasaklandı. Çıkaran hakkında tutanak tutacağız' dediler. Gerekçesini sorduğumuzda, 'Kahvehane önüne oturanların kadınlara kötü baktığı ve laf attığı yönünde şikayetler var' deyip gittiler. Birkaç saat sonra da gelip tutanak tuttular. Bu uygulamaya karşıyız. Ben 18 yıldır kahveciyim. Günde 20 saat çalıştığım zamanlar olur. Çocuğumun başını okşayıp, iyi geceler yavrum diyemez olalı, tam 15 yıl oldu. Günde 8 saat çalışan birinin keyfiyetle verdiği karar, bizim ekmeğimizle oynamaktan başka bir şey değildir. Ben kahvehanemin önüne masa atmazsam, günde 30 lira zarar ederim. Bu da ayda 900 lira yapar. Ben her ay üniversite okuyan çocuğuma 800 lira para yollamak zorundayım" dedi.

'MÜŞTERİLERİME KEFİLİM'

Zekai Duran, pazar yerindeki kahvehanesinin karşısında gençlerin çok kez sokak ortasında öpüştüklerine tanık olduğunu söyledi. Duran, "Bundan rahatsız olunmuyor da halkın kahvehane önüne oturmasından mı rahatsız olunuyor? Ben müşterilerime kefilim. Benim müşterilerim yoldan geçen hiçbir kadına ve kıza yan bakmaz, laf atmaz. Bir ya da iki kişi böyle yaptı diye, bütün kahvehaneleri cezalandırmak ve tüm halka aynı gözle bakmak büyük bir yanlışlıktır" diye konuştu.

65 YAŞINDAKİ BİR ADAM KIZA LAF ATMIŞ

Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, kahveci esnafının uygulamaya tepkili olduğunu söyledi. Uyar, "Sıkıntıyı Emniyet Müdürümüze ilettim, bana '65 yaşındaki bir yaşlı adam kahvehanenin önünden geçtiği sırada dershane öğrencisi bir kıza laf atmış, konu mahkemeye intikal etmiş. Kaymakam Bey’in de bilgisi var. O yüzden kahvehane önüne masa sandalye atılmasını yasakladık. Tuttuğumuz tutanakları da Belediye Encümenine gönderiyoruz, onlar değerlendirirler' dedi. Ben de kendisinden esnafın çok üstüne gitmemelerini, biraz idare etmelerini istedim" dedi.

KADINLAR MEMNUN, ERKEKLER DESTEK VERİYOR

Rabia Alkan, uygulamaya konulan yasaktan dolayı mutlu olduklarını kaydetti. Alkan, "Ben laf atmayla karşılaşmadım ama karşılaşan arkadaşlarım var. Çok yerinde bir uygulama olmuş" derken, ilçede terzilik yapan Necmettin Demirtaş da "Söylenenler doğru. Laf atılmasa bile kadınlara arkalarından rahatsız edici şekilde bakılıyor. Alınan kararı destekliyorum" diye konuştu.

KAYMAKAM CANTÜRK: KAHVEHANEYE GİTSEM DIŞARI OTURURUM

Çine Kaymakamı Celalettin Cantürk, böyle bir uygulamadan haberi olmadığını ifade etti. Cantürk, "Bu kararı tamamen Emniyet Müdürümüz vermiş. Burası sıcak bir memleket ve yıllardan bu yana gelen bir uygulama var. Çıkmıyorum, ama Çine’de ben de kahvehaneye gitsem dışarı otururum. Bunu böyle durdurmak doğru olmaz. Bu konuya el atacağım. Kahveci esnafımız ve halkımız bilsin ki, ben böyle bir talimat vermedim" dedi. Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’i de telefonla arayan Cantürk, "Bu uygulama ile ilgili Belediye Encümenine gelen tutanaklara ceza yazmazsanız sevinirim. İlçede böyle bir uygulama yapılacaksa, Kaymakam olarak benim de bilgimin olması gerekir" dediği öğrenildi.

MÜDÜRÜN KARARI

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, uygulamanın yeni başladığını belirtti. Dinçer, "Emniyet Müdürümüz beni aradı ve böyle bir karar aldığını söyledi. Bizi bilgilendirdi. Uygulamaya karşı çıkan esnaflardan sakin olmalarını istedik. Emniyet Müdürünün kararına direk karşı da gelemezdik. Henüz bize gelmiş bir tutanak yok" dedi.

Çine İlçe Emniyet Müdür Vekili Hilmi Hakan Yaman ise konu hakkında görüş belirtmeyeceğini söyledi.