TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Dışişleri eski Bakanı Prof.Dr. Mümtaz Soysal, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ve İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun katkılarıyla oluşturulan 'Milli Anayasa Formu' Antalya toplantısını, Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği organizasyonla gerçekleştirdi. Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen forum, Prof. Dr. Çetin Yetkin'in moderatörlüğünde TBMM eski Başkanı Cindoruk, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, MHP Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem konuşmacı olarak katıldı.

GÖNÜLLÜLER HAREKETİ

TBMM eski Başkanı Cindoruk, Milli Anayasa Formu'nun bir gönüllüler hareketi olduğunu söyledi. Amaçlarının bir anayasa değişikliği değil 'Anayasa yenilemesi' olduğunu kaydeden TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, "Anayasa yenileme işi, coşku içinde bir halk hareketi, bir halk bayramı şeklinde olmalıydı. Geçmişte öyle oldu. Acaba ne değişecek, kim neyi değiştirmek istiyor soruları aklımıza takıldığı için gönüllü halk hareketini başlattık, yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

MONARK HERŞEYİ YÖNETİYOR

Bir parlamenter rejimin demokrasiden başka bir şey üretmeyeceğini ve bir siyasi akademi olarak parlamentoda bir monarkın ortaya çıkamayacağını belirten TBMM eski Başkanı Cindoruk, "Bugün ülkede başbakanlık rejimi vardır. Başkanlık değil ama bir başbakanlık rejimi ortaya çıkarmıştır. Bu monarklık Türkiye'yi hem yönetiyor hem partisini hem de siyasi hayatı planlıyor" diye konuştu.

Türkiye'de yeni bir anayasa için "Ortam hazır mı, uygun iklim var mı?" sorularının cevap bulması gerektiğini dile getiren Cindoruk, "Yetkili özel mahkemelerin bulunduğu bir ülkede, 3- 4 yıl tutukluluk süreçleri yaşanıyorsa ve bu süreçte parlamento 8 milletvekilinden eksik toplanıyorsa acaba bir anayasa değişikliği için ortam, iklim hazır mı?" diye sordu.

550 kişilik parlamentonun mevcut durumda 542 milletvekiliyle toplandığını kaydeden Cindoruk, bu eksikliğe karşı Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve siyasi partilerinin tutumunu şaşkınlık içinde izlediğini kaydetti. TBMM eski Başkanı Cindoruk, şunları söyledi:

"Eksikliğe karşı başta Meclis Başkanı'nın, parlamentonun suskunluğunu, eski bir parlamento başkanı olarak şaşkınlıkla izliyorum. Eğer yasama organı, kendi üyelerinin özgürlüklerini, parlamentoda yemin etmelerini, kürsü masumiyetinden faydalanmasını sağlayamıyorsa, acaba bu parlamento bir anayasa yenileme işine girmeyi hak etmiş midir, yeterliliği var mıdır? Bu sorunun cevabını olumsuz vermek istemem. Neden derseniz, acılar arttığı zaman bir ilaca ihtiyaç vardır."

Anayasa yapma fırsatının iyi kullanması gerektiğini ve halk olarak istediklerinin rejim değişikliği olmadığının altını çizen Cindoruk, "Bazılarımız helal gıda arıyor, helal sabun arıyor helal demokrasiyi kuralım" dedi.

ANAYASA KARIN DOYURMAZ

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, yeni anayasa tartışmalarının dışarıdan yönlendirilen ve yönetilen bir konu olduğunu savundu. Milletvekili Yeniçeri, "Biz ne anayasadan, ne de çıkarılacak yasadan bu milletin karnını doyuracak bir şey çıkmayacağına Allaha inandığımız gibi inanıyoruz" dedi.

ANAYASALAR KANLA YAZILIR

CHP'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yaptığı açılış konuşmasında "Anayasalar kanla yazılır" dedi. Yeni bir anayasanın darbe, anayasal düzen değişikliği gibi durumlarını ardından yazılabileceğini savunan Başkan Akaydın, bütün dünyada, anasaya yazılımlarının böyle olduğunu savundu.