Sinop’ta hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelen kotralar, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgilisi çekiyor. 35 yıllık maket gemi ustası Sinan Demir’in 8 santimlik ampul içerisine yaptığı 6 santimlik kotrayı görenler şaşkınlıklarını gizleyemedi. 25 liraya satılan ampul içindeki kotra büyük ilgi gördü. Demir, "Dükkanımızda 6 santimetreden 1.5 metreye kadar çeşitli boyutlarda kotralar var. Ancak ampul içerisindeki 6 santimlik maket kotra daha çok ilgi görüyor. Ürünü görenler mutlaka nasıl yaptığımızı soruyor. Biz de meraklarını gidermek için anlatıyoruz" dedi.

Daha önce çeşitli boyutlarda cam şişelerin içinde kotra yaptığını söyleyen Sinan Demir, "Daha ne kadar küçük boyutta bunu yapabiliriz diye düşündüm ve ampul aklıma geldi. Ampulün metal bölümünü delip içindeki mekanizmayı çıkardım. Daha sonra 6 santimetrelik bir gemi gövdesi yapıp cımbızla içerisine yerleştirdim. Direklerini, yelkenlerini ve diğer malzemelerini de gövde ampulün içerisindeyken cımbızla yaptım. Bu çok zahmetli bir çalışma. Yaklaşık 4 saatte ancak tamamlayabiliyorum. İnce işçilik gerektiriyor” diye konuştu.

Gemi maketlerini kavak, kayın gibi çeşitli ağaç türlerinden yaptıklarını dile getiren Demir, "Balıkçı tekneleri, yelkenli gemiler, kotralar, gırgır, kayık gibi çok çeşitte gemi maketi yapıp satışa sunuyoruz. Günde ortalama 50 adet maket gemi yapıyoruz. Fiyatları ise 3 ile 200 TL arasında değişiyor" dedi.



YK(MS/CK)