Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapılarından biri olan Cilvegözü Sınır Kapısı, Suriye'de başlayan iç çatışmaların ardından eski cazibesini kaybetmeye başladı. Daha önce günde bine yakın aracın çıktığı kapıdan, iç çatışmaların yaşanmaya başlamasının ardından  sayı 200'e kadar düştü. Suriye vatandaşları sınır kapısından gönül rahatlığıyla Türkiye'ye girerken, özellikle Türk vatandaşları sınır ötesinde büyük sorunlar yaşamaya başladı.

Sınırı geçerek Türkiye'ye giriş yapan TIR şoförlerinden Ekrem Uzuner, Suriye tarafında çok sayıda askeri kontrol noktasında durdurulduğunu belirterek, özellikle Türk şoförlerin bezdirilmek istendiğini belirtti. Uzuner, "Irak"tan geliyorum. Halep üzeri gelmek zorunda kaldım. Kontrol noktası çok fazlaydı. Aşırı bir şekilde sıkıntı var. Cilvegözü'nden vatanıma giriş yaptım. Bir daha Suriye üzeri bir yere gitmek istemiyorum" dedi. Diğer bir TIR şoförü Şahin Bük ise "Daha önce TIR'ları konvoyla götürüyorlardı. Ancak boşluk nedeniyle böyle bir durum yok. Can güvenliğimiz bulunmuyor. Korkuyla gidip gelmek zorunda kalıyoruz" dedi.

'GİTMEYİN' TAVSİYESİ

Yetkililer daha önce günde 7 bine yakın kişinin giriş çıkış yaptığı Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan şu anda çoğu Suriyeli ancak 3 bin kişinin geçtiğini belirtti. Gümrük Müdürlüğü görevlileri, özellikle havanın kararmasıyla çatışmaların arttığı belirtilerek akşam saat 17.00'den sonra Suriye'ye giriş yapmak isteyenleri, "Suriye'de özellikle bu saatten sonra tehlike büyüyor. Şimdi yola çıkmanız doğru olmaz. Eğer çok mecburi bir durumunuz yoksa, sabah saatlerine kadar gitmeyin" diye uyarılıyor. Şoförlerin büyük bölümünün de bu çağrıya uyarak, belirtilen saatlerde kapıdan çıkış yapmadığı kaydedildi.

SURİYELİ SAYISI 16 BİNİ AŞTI

Ülkelerindeki iç çatışmadan kaçan 460 Suriyeli bu gece Türkiye'ye giriş yaptı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriyeliler, işlemlerinin ardından bölgedeki çadır kentlere gönderildi. Bu kişilerle birlikte Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan Suriyeli sayısının 16 bin 562'ye yükseldiği bildirildi.

Yayladağı İlçesi'ndeki çadır kentlerde kalan Suriyelilerden 3 bini Kilis'in Öncüpınar Gümrük Kapası Hac Konaklama Tesisleri'nde kurulan konteynır kentte nakledilecek.

VALİLİKTEN SURİYE'YE GİTMEYİN ÇAĞRISI

Hatay Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye ile ticari ilişkisi bulunan vatandaşlar can ve mal güvenlikleri konusunda uyarıldı. Suriye'de yaşanan iç karışıklıkların giderek şiddetlenmesi nedeniyle söz konusu ülkeye ticari ya da diğer sebeplerden seyahat eden vatandaşların can ve mal anlamında ciddi tehdit altında olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Son günlerde Suriye'de şiddet olaylarının artarak devam ettiği, güvenlik zafiyetinin yaşandığı, kamu düzeninin sağlanmasında sıkıntılar yaşandığı, can ve mal güvenliğinin fiilen riske girdiği göz önüne alındığında, vatandaşlarımızın mutlak zorunluluk bulunmadıkça söz konusu ülkeye seyahat etmekten kaçınmalarının uygun olacağı değerlendirilmektedir."