Cilt Hasatlıkları Uzmanı Dr. Fatma Elif Yıldırım, mevsim değişikliklerinin cildi etkilediğini belirterek uyarılarda bulundu. Özellikle güneş yani ultraviyole radyasyonunun cilt yaşlanmasının en önemli nedenleri arasında olduğunu vurgulayan Dr. Yıldırım, "Güneş ışığıyla solaryum, ciltte kuruluk, derin kırışıklık, sarkma, esneklik kaybı, renk değişimleri ve deri yüzeyindeki damarlarda genişlemeye yol açıyor. Özellikle yaşlılarda cilt kuruluğu daha sık gözleniyor. Sonbahar ve kışla birlikte ciltte yoğun bir kuruma oluyor. Bu kuruma hastayı doktora başvuracak kaşıntı şeklinde rahatsız eder. Düzenli nemlendirilmediği sürece geçmeyen bu kaşıntılar, ciltte kepeklenme hatta kaşınmaya bağlı yaralar tarzında da görülebilir. Hasta cildini nemlendirdiğinde, cilt kuruluğundan kurtulduğunda bu şikayetleri de düzelmektedir" dedi.

BOL SU İÇİN CİLDİNİZİ KORUYUN

Cilt sağlığını korumak için, cilde sonbaharda her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğinin ifade eden Dr. Yıldırım, soğuk ve neme bir de hava kirliliğinin eklenmesinin ciltte kızarıklıklara, egzamaya, yağ üretiminde artışa ve uzun vadede yağlı bir cilt tipinin ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydetti. Bu olumsuzluklarla mücadelede, tıbbi desteğin yanında, kozmetikler, evde uygulanabilecek basit çözümler gibi çeşitli seçenekler de bulunduğunu anlatan Dr. Yıldırım şu önerilerde bulundu:

"Örneğin; hangi mevsim olursa olsun su içmek çok önemlidir. Su cildin nemini korumak için gereklidir. Cilt temizliğinin doğru ürünlerle, bilinçli bir şekilde yapılması gerekir. Gereğinden fazla agresif davranıldığında, dış etkenlere karşı korumasız kalan cilt, koruyucu yağ tabakasını yitirir. Temizliğin çok yüzeysel yapılması halinde ise ciltte çok sayıda bakteri için uygun bir ortam oluşabilir. Eğer cilt çok yağlı ve akneye yatkın değilse sabun tarzı temizleyiciler cildi kurutabileceğinden hassas ciltler için geliştirilmiş krem ve jel tarzı temizleyiciler tercih edilmeli. Haftada bir kez retinoik asit türevleri, kimyasal peeling ürünleri ve mikrodermabrazyon ile soyma işlemi hassas olmayan, kalınlaşmış ciltlerde tercih edilebilir. Sonbaharda cilt daha kuru olur. Yazın kullanılan nemlendiriciden daha yoğun bir ürün tercih edilmesi gerekir."



AK(BK/CK)