Türkiye'de ikinci çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın ölüm haberini alan yakınları Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne koştu. Eşi Ayşe Kavdır, 15 yaşındaki oğlu İbrahim, 10 yaşındaki kızı Ayşe Esra, annesi Ayşe Kavdır ve babası İbrahim Kavdır, hastane önünde gözyaşı döktü. Eşi Ayşe Kavdır, yakınlarının desteğiyle ayakta durabildi. Anne Ayşe Kavdır, "Dev gibi oğlum gitti, gözümüzün önünde eridi" diye ağıtlar yaktı. Babası İbrahim Kavdır ise "Keşke hiç ameliyat olmasaydı, keşke hiç kolları olmasaydı. Keşke öyle kalsaydı da yaşasaydı" dedi.

'HANİ BABA, BİZİM İÇİN YAŞAYACAKTIN'

Kızı Esra Kavdır'ın "Hani baba, bizim için yaşayacaktın, hani gelecektin, hayallerimiz vardı" diyerek gözyaşı dökmesi ise yurek burktu. Cenazeyi hastane morgundan alan yakınları, merkez Kepez İlçesi Esentepe Mahallesi'ndeki eve götürdü. Atilla Kavdır’ın cenazesi Varsak Camii’nde kılınacak namazın ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

EN BÜYÜK HAYALİ ÇOCUKLARININ ELİNDEN TUTMAKTI

Kepez Belediyesi'nde işçi olarak çalışan Atilla Kavdır, 11 yaşındayken evlerinin önündeki elektrik tellerine konan güvercinleri uçurmak için demir sopa ile tellere vurmuş, bu sırada akım kapılarak iki kolunu ve sağ bacağını kaybetmişti.

Ameliyatın ardından Kavdır, ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktığında, en büyük hayalinin çocuklarının elinden tutup okula götürmek ve otomobil kullanmak olduğunu söylemiş, ailesi de 69 gün sonra evine döndüğünde kurban keserek karşılamıştı.

NAKİL BACAK GERİ ALINMIŞTI

AÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Atilla Kavdır'ın ölümü üzerine yaptığı yazılı açıklamada, çift kol naklinden sonraki süreci değerlendirdi. Çift kol ve bacak naklinin ardından gelişen problem nedeniyle ameliyat sonrası erken dönemde bacağın geri alındığını belirten Prof. Dr. Özkan, hastanın 25'inci günde normal servise alındığını, 69'uncu günde de taburcu edildiğini kaydetti.

YOĞUN İLGİ NEDENİYLE YENİDEN HASTANEYE YATTI 

Taburculuk sonrası hastanın yoğun ilgi ve enfeksiyon korkusunu belirtmesi üzerine, fizik tedavisinin de daha kolay sağlanabileceği düşünülerek normal serviste izlenmek üzere 2 Nisan 2012 tarihinde tekrar kabul edildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Özkan, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Birkaç gün sonra hastada idrar yolu problemleri saptanmaya başlandı. İdrar akışında problem saptanan hastanın kateterizasyon sonrası idrar akımının doğal olduğunun belirlenmesine rağmen, problemin kaynağı erken dönemde saptanamadı. Yapılan tüm tahlilleri normal bulunan hastada ileriki dönemde idrar yollarında, ancak organ nakli, kanser ve AIDS gibi hastalarda görülebilen çok nadir bir mantar enfeksiyonunun izlerine rastlandı. Yine de kültür sonuçlarında belirgin kanıtlara ulaşılamadı. Buna rağmen derhal yoğun tedaviye alınan hastada tüm taramalarda diğer vücut bölgelerinde bir anormallik saptanmadı. Genel durum bozukluğu olmamasına rağmen tedavi ile uyumlu olmayan yanıtları nedeniyle yapılan tüm vücut taramaları, biyopsiler, tahlillerden de durumu açıklayacak bulgular saptanamadı. Sonuçta hastada idrar yollarında mantar enfeksiyonu ve buna bağlı sistemik etkileri düşünülerek bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları hem kesilerek hem de gerekli düzenlemeler yapılarak yakın takiple yoğun antibiyoterapi başlandı."

'1 MAYIS'TA DURUMU KÖTÜLEŞTİ'

Hastanın 1 Mayıs 2012 tarihinde hiç beklenmedik şekilde muhtemelen idrar yolu kateterizasyonuna bağlı ürosepsis gelişmesi üzerine ani genel durum bozukluğu nedeniyle yoğun bakım servisine alındığını anlatan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Çok kısa süre içerisinde septik şoka giren hasta, ilk günkü yoğun desteğe bir miktar cevap verse de maalesef 4 Mayıs 2012 tarihinde yapılan tüm müdahalelere rağmen saat 04.30'da hayatını kaybetmiştir. Kaybettiğimiz hastamız Atilla Kavdır'a Allah'tan rahmet, acılı ailesine başsağlığı diliyoruz."

AİLESİNE KOLLARIYLA TESLİM EDİLDİ

Prof. Dr. Ömer Özkan, nakil olan kolların alınıp alınmadığına ilişkin sorulara ise, "Atilla Kavdır, kollarla ilgili problem yaşamadı" diye cevap vererek cenazenin aileye yeni kollarıyla teslim edildiğini söyledi.



Ahmet İSTEK- Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA,



Aİ(SU/COŞ)