AÜ Tıp Fakültesi'nde Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığında 25 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakil ameliyatları, ameliyat sonrası 7'nci gününe girdi. 'Kritik' olarak değerlendirilen 10 günlük sürecin 6 günü geride kalırken, çift kol nakli ameliyatı olan Atilla Kavdır'ın halen yoğun bakım ünitesindeki tedavisi sürüyor.

Antalyalı belediye işçisi Atilla Kavdır'a 20 Ocak Cuma gününü 21 Ocak Cumartesi'ye bağlayan gece saat 03.30'da aynı donörden, Uşak'ta tren çarpması sonucu ölen Ahmet Kaya'dan alınan çift kol ve bacak nakli ameliyatı yapıldı. Kadavradan gerçekleştirdikleri rahim nakli ameliyatıyla dünyada bir ilke imza atan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, aynı anda çift kol ve bacak nakliyle dünyada bir ilke imza atmaya hazırlanırken sağ bacakta oluşan komplikasyonlar nedeniyle nakil bacak Pazar günü sabah saatlerinden gerçekleştirilen ikinci bir operasyonla alındı. Henüz 11 yaşında güvercin uçurmak için çıktığı inşaatta elektrik tellerine uzattığı demir çubuğun ilettiği elektrik akımı nedeniyle iki kolunu ve bacağını kaybeden Kavdır'ın bünyesi bacağı kabul etmedi. Kalçadan itibaren yalnızca 10 santimetre bacağı bulunan Kavdır'ın, bacak nakli nedeniyle akciğer ve böbrek fonksiyonlarında beklenmedik gelişmeler yaşandı, 23 yıldır bacaktaki 10 santimetreye kan pompalayan kalp, ameliyattan kısa süre sonra yoruldu.

Yakınlarının ifadesine göre Kavdır'ın ikinci ameliyat sonrası kan değeri 5'e kadar düştü. 9'un altındaki değerler kritik olarak kabul edilirken, doktorlar yakınlarından Atilla Kavdır için günlük 30 ünite kan istedi. Ameliyat sonrası ilk 5 günde Kavdır için yakınlarından ve Kızılay'dan 150 ünite kan hazır edildi ve büyük çoğunluğu kullanıldı.

Prof. Dr. Özkan'ın ifadesine göre her geçen gün daha iyi giden Kavdır'a artık günde 2 ünite akyuvar olarak bilinen beyaz kan, trombosit verilirken dün gece Kavdır'ı eşi Ayşe Kavdır'ın görmesine izin verildi. Hafta sonunda da Kavdır'ın yakın akrabalarının belirli saatlerde yoğun bakım ünitesine alınarak hastayı görmesine izin verileceği kaydedildi.

Türkiye'nin ilk yüz nakli hastası 19 yaşındaki Uğur Acar'ın sağlık durumunun ise iyi olduğu belirtildi.