Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) sekretaryasında 'Türkiye Konuşuyor' sloganıyla TOBB, TZOB, TESK, Türk-İş, TİSK, Hak-İş, Memur-Sen, Türk Kamu-Sen, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği, '9'uncu Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları'nı Bursa'da düzenledi. Toplantıya TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, TÜRKONFED, Anayasa Kadın Platformu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi gibi kuruluşlar da destek verdi.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, konuşmasına bugünün '1 Nisan' olduğunu hatırlatarak başladı ve "Umut ediyor ve inanıyorum bu anayasa sürecini siyaset kurumu 1 Nisan şakası haline getirmez" dedi.

"YENİ ANAYASA SİYASET KURUMUNUN BORCUDUR"

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuna dair bir tereddüt bulunmadığını belirten TBMM Başkanı Çiçek, 30 yıl içinde 17 kere anayasa değiştirmek zorunda kalan 13 ayda bir değiştirme krizlerine giren bir ülkenin neler kaybettiğini herkesin bildiğini söyledi. Çiçek toplumun yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bu konuda toplumsal talep var. Türkiye’nin geçmişten bu yana anayasa yapma tecrübesi var. Un, şeker, helva da var. Bu işi bu kez yapamazsak bunun kabahati toplumun değil, siyaset kurumunun beceriksizliğidir. Ayrıca bu yeni anayasa siyaset kurumunun size bir lütfü değil; borcudur. Sizin de alacağınızdır. Alacağınızı iyi takip edin. Artık siyaset kurumu size bahane bulamaz bahane arayamaz."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa ile sıfır sorunlu bir Türkiye olmayacağını bildiklerini ancak, siyaset kurumunun çözüm üretmede daha verimli hale geleceğini söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin dikkatini çekmek istediğimi bir konu var; O da Meclis'teki 4 siyasi partinin meclis dışında ülkenin her tarafında, bir arada bu yeni anayasa çalışması içinde bulunması. Bu birlik yeni anayasanın olmazsa olmazıdır. Öfkenin olduğu bir ortamda anayasa yapmanın ne kadar zor olduğunu ifade etmek isterim. Güzel bir atasözümüz var; 'Öfke gelir göz kızarır, öfke gider yüz kızarır.' Gözümüzün kızardığı söylediğimiz laflardan dolayı sonradan düşündüğümüzde yüzümüzün kızardığı bir ortam anayasa yapma işini zorlaştırır. Onun için sağlıklı bir diyalog ortamına ihtiyacımız var. Bunun temin edilmesi lazım. Bazı vatandaşlar Meclis’teki ortamı kavgaları görerek 'Bu yeni anayasayı yapabilecek misiniz?’ diye soruyor. Biz sağlıklı diyalog ortamında bu yeni anayasayı birlikte yapmalıyız."

HİSARCIKLIOĞLU: YASALARI 74 MİLYON İNSANIN KALBİNE YAZMALIYIZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da birliktelik olduğu sürece Türkiye’de her şeyin başarılabileceğini anlattı. Türkiye'nin, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olduğunu, 1'inciliği hedeflemesi gerektiğini kaydeden TOBB Başkanı, şöyle dedi:

"Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasına giren, kişi başına milli gelirin 25 bin dolar olduğu bir ülke için çalışıyoruz. Bunun için de yeni bir anayasa ya ihtiyaç var. Şu an ki anayasa yamalı bohça gibi bu elbise bize artık dar geliyor. Halk iradesinin ortaya çıktığı yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Yasaları kağıtlara değil, 74 milyon insanın kalbine yazmalıyız. Anayasa kapalı kapılar ardında değil. Milletin mutabakatıyla yapılmalıdır. Bizler fikrimizi söyleyelim uzmanlar yazsın. Bu platformla müzakereci demokrasinin örneğini yaşıyoruz. İçinizden ne geliyorsa söyleyin. 'Söylersem yanlış anlaşılır mıyım ?’ diye düşünmeyin. Emin olun çalışmanız boşa gitmeyecek."

BDP’Lİ TAN: ÇÖZÜM İÇİN BİR ANAHTAR

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi BDP Milletvekili Altan Tan da, 12 Eylül Anayasası'nın toplumun ihtiyaçlarına cevap vermediğini, ülkenin kronikleşmiş sorunları olduğunu, çözüm için de toplumsal uzlaşmanın önemli olduğunu söyledi. Yeni anayasanın bütün bu sorunları bir anda çözeceği anlayışında olmadıklarına anlatan Tan, "Yeni anayasanın yapılmasından rahatsız bazı çevreler, ‘Bu anayasa sihirli değil her sorunu çözemez’ diyorlar. Doğrudur ama sorunların çözümü için bir anahtardır" dedi.

Uzlaşma Komisyonu üyesi MHP Milletvekili Faruk Bal da, ihtilal anayasası olan 12 Eylül Anayasası'nın temel hak ve özgürlükleri sınırlayan yapısını değiştirerek, herkesin onurlu birer Türk vatandaşı olduğunu kabul eden bir anayasa yaplıması gerektiğini söyledi. Bal, yeni anayasa ile milletin bütünlüğünün bozulmaması gerektiğini vurguladı.

CHP Milletvekili Atilla Kart da, 5 aydan bu yana bölge toplantıları yapıldığını ve toplumda yeni anayasa ile ilgili ciddi bir beklenti olduğunu söyledi. Kart, "5 aydır korku ve baskı iklimi sebebiyle insanların düşüncelerini rahatlıkla söyleyemediğini görüyoruz. Barış dilinin kullanılması gerekiyor. İktidar gücüyle ortak değerleri ayrıştıran bir ortamda bu emeklerimize yazık olur. Bu anayasa platformu çöker. İktidar gücünün dayatmacı anlayışı anayasa platformu önünde bir engel . Anayasa sürecini sabote eden temel dinamik bu dur maalesef" diye konuştu.

İYİMAYA: ARTIK MİLLET ‘ANAYASA YAPMA GÜCÜ BENDE’ DİYOR

Uzlaşma Komisyonunun AK Parti’li üyesi Ahmet İyimaya da, Türkiye’nin büyük bir değişim içinde olduğunu, 150 yıllık zaman içinde anayasaların padişah ve paşalar tarafından yapıldığını belirterek, "Anayasayı kısmen siyaset yaptı. Anayasa hep tepeden yapıldı. Artık millet, 'Anayasa yapma gücü bende’ diyor" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek toplantının ardından Tophane Parkı’ndaki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret etti.

Tophane Kulesi’ni gezerken yanına gelen Mehmet Emin adlı çocuğu severken çocuğun babaannesi "Sayın Başkan, bu geleceğin Diyanet İşleri Başkanı" deyince Çiçek, tebessüm ederek "İnşallah" dedi.



IA,ST,FK(FK/İD)