Altın Oran Düşünce ve Sanat Derneği Doğa Fotoğrafı Atölyesi üyeleri, Dr. Haluk Uygur öncülüğünde Toros Dağları'nın nadide çiçeklerini fotoğraflayıp belgelendirmek için geçen hafta Adana'nın Kozan İlçesi'nin Göller Yaylası'na gitti. Dr. Uygur, bölgede Almaderesi Kayalıkları'nda çiçek fotoğrafı çektiği sırada, kayalıkların insan eliyle şekillendirildiğini düşündüğü bazı bulgular fark etti. Kayalık bölgede fark ettiği kapı, sarnıç ve su yolları izlerini fotoğraflayan Dr. Haluk Uygur, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuh Yıldız'a da bilgi verdi. Nuh Yıldız aldığı bilgiler üzerine Dr. Uygur ile birlikte Göller Yaylası'na giderek bölgede inceleme yaptı.

Bölgenin ilk bakışta doğal bir alanmış gibi göründüğünü belirten Dr. Uygur, "Kayalıklarda insan eli değmişlik hissini alıyoruz. Bu kayaların ismi Konglomera yani çakıl taşlarının doğal bir birleştirici maddeyle kayalık haline gelmesi. Bu kayalar işlemeye çok uygun. Yaptığımız gezide gördük ki kapılar ve sarnıçlar var. Tarihini bilmiyoruz fakat çok eski zamanlarda olma ihtimali var. Eğer burada yapılacak teknik ve arkeolojik çalışmalar sonucu bir antik kent çıkarsa Kozan için çok önemli bir değer olacaktır. Ben burada bir antik yapılanması çıkacağına neredeyse eminin. İnsan eli değdiği çok açık ama yılı nedir bilemiyorum" dedi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuh Yıldız ise Dr. Uygur'un Adana'nın tanıtılmasındaki çalışmalarını takdir ettiğini belirterek, "Ben burayı bilmiyordum. Gördükten ve inceledikten sonra tarihi bir dokunun olduğu tahminim var ama buna teknik elemanlarımız karar verecek. Arkeologlarımız ve teknik elemanlarınız burada incelemeler yaparak bir rapor hazırlayacak. Eğer tarihi bir doku veya insan yaşantısı izlerine rastlanırsa bunu tescilleştirmek ve gelecek nesillerimize aktarmak için harekete geçeceğiz" diye konuştu.



SÜ(BK/CK)