TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Hitit Üniversitesi 2012-2013 akademik yılı açılış törenine katılmak üzere bugün karayolu ile Çorum'a geldi. Fen Edebiyat Fakültesi Spor Salonu'nda yapılan tören öncesinde TBMM Başkanı Çiçek, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından karşılandı. Çiçek, daha sonra törenin yapılacağı salona geçti. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin bulunduğu törende ilk olarak konuşan Rektör Prof.Dr. Alkan, Hitit Üniversitesi’nin durumu ve yapılan çalışmalar hakkında sunum yaparak bilgi verdi. Daha sonra kürsüye gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek geldi.

Koınuşmasında üniversitelerin insanı eğiten kurumlar olduğunu belirten TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Başımıza ne geliyorsa eğitimsizlikten geliyor. İnsanımızı iyi eğitemediğimiz için bunun ortaya çıkardığı her türlü problemi biz kanunla çözmeye çalışıyoruz. Birçok yerde söyledim, TBMM kanun fabrikasına dönmüştür. Eğitimdeki kalitesizilği ya da eğitim ve öğretimdeki bir kısım olumsuzlukları, ortaya çıkardıkları sorunları kanunla çözmeye çalışıyoruz. Yeteri kadar da çözdüğümüzü söyleyemem. Hatta bazen kanun çıkararak da karmaşık hale getiriyoruz. Onun için üniversiteler insanımızı eğiten, öğreten, bilgiyi hem üreten hem de kullanana en stratejik kuruluşlardır. Halen bakın sadece biz değil, İslam dünyası 300 yıldır, 500 yıldır bilgi üreten toplumlar değil. Başkasının ürettiklerini kullanıyoruz" dedi.

ÜNİVERSİTELER HAYATIN İÇİNDE EĞİTİM VERMELİ

Üniversitelerin sadece bilgi veren kuruluşlar olmadığını söyleyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Üniversiteler hayatın içinde eğitimi vermelidir. Ayrı galaksilerde yaşamıyoruz.

Millet başka bir galakside üniversitelerimiz başka bir galakside toplumdan kopuk olmamaları lazım. Uzun süre bu böyle olmuştur. Bir üniversitemizin varlığından o ilin haberi olmamıştır. Dolayısıyla üniversitelerin sanayi ile toplumla ilişkisini çok yoğun şekilde sürdürmesi lazım. Sürdürmediğinde ne olur. Bakın onun o kadar çok problemi çıkıyor ki karşımıza. Diplomayı alıyor gencimiz geliyor. Yapılan anketlerde de karamsar bir tablo çıkıyor" diye konuştu.

TERÖRÜ BİZ ÇÖZECEĞİZ, BAŞKASI DEĞİL

Meclise her gün ortalama günde 8 bin kişi geldiğini ve bunların çoğunluğunun iş talebi olduğunu belirten TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bizim üniversitelerden beklediğimiz, toplum sorunları ile yakından ilgilenmeleri lazım. Türkiye’nin can yakıcı sorunları var. Bu can yakıcı sorunlarla ilgili değerlendirmeleri biz batılı kaynaklardan öğrenmeye çalışıyoruz. İstatistiklerden çözüm önerilerine varıncaya kadar. Mesela ilgi alanım olduğu için Türkiye’nin şu an gündemindeki en önemli konu terör konusudur. Türkiye bu işin üstesinden gelmek mecburiyetindedir ve gelecektir. Bunu da biz çözeceğiz başka hiç kimse çözmeyecek. Elin oğlu bu işe yardım edeceğim derse karıştırmak için yardım eder. Başkasından hiçbir şey beklemeye gerek yok. Ama bakınız Türkiye sadece etnik bölücü terör bakımından 30 yıldır uğraşıyor. Öbür terör faaliyetlerini de hesaba katarsanız 50 yıldır Türkİye terör belasıyla insanlarını, imkanlarını fırsatlarını kaybetti" dedi.

TERÖRÜN T'SİYLE İLGİLİ TEK BİR ARAŞTIRMA YOK

Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kadar da üniversitemiz var. Ben sordum bu güne kadar yapılmış araştırma sayısı 48’dir. Bu 48’in çok önemli bir kısmıda polis akademisi ile genelkurmayımızın hazırlattığı raporlardır. Yani sosyolojik tarihi, pisokoljik bir boyutu yok. O zaman siyasetçi bu politikayı neye oturtacak, hangi zemine oturtacak. Yani biz sabaha kadar filozof akşama kadar icracı olamayız. Biz siyaset adamı olarak yapılan araştırmalardan bir sonuç çıkarırız. 37 yıllık üniversitelerimiz var. Terörün t'siyle ilgili bir tek araştırma yok. Sekiz tane adına pişmanlık yasası dediğimiz yasa çıkardık. Bu yasadan istifade ettiler. Birisi bana desin ki bu yasadan istifade edenlerle ilgili bir üniversitemiz şu araştırmayı yaptı. Bunlardan şu kadarı bir daha hapishaneye dönmedi, dönenler şu suçtan döndü. Bunların aile yapıları hayat beklentileri nedir, şuan ne yapıyor. Bu konuyla ilgili hiç bir şey yok. Karanlıkta el yordamıyla yolumuzu tayin etmeye çalışıyoruz. Bu araştırmayı siyasetçi yapacak değil. Bu araştırmayı meslek örgütleri de yapacak değil. Bu araştırmayı üniversiteler yapacak."

ELİN OĞLU GELİP ARAŞTIRMA YAPIYOR

Bir  kaç yıl önce batıdaki bir ülkenin sosyolog ve antropologlarının Türkiye’de bir ilde yaptığı araştırmaların ortaya çıktığını söyleyen TBMM Başkanı Çiçek, "Araziyi tanıyor, insanı tanıyor, bu ülkede fitneyi fesadı nasıl çıkarırız, onun üzerinden bir kısım propagandalarını yürürlüğe koyuyorlar. Elin oğlu geliyor, benim memleketimde, ülkemde saha araştırmaları yapıyor. İki sene bir sene sürüyor. Ama biz yaşadığımız toplumu, ili çevreyi bilmiyoruz. Ondan sonra da bizim işlerimizi dış güçler karıştırıyor. Karıştırma canım, karıştırtma. Her 10-15 senede bir bu toplum dipten bir tartışmanın içerisine girer mi? Neden kaynaklanıyor, işte eğitimde hatamız var, öğretimde hatamız var ve toplumla ilişkilerimiz da hatalarımız var. Onun için üniversitelerimizin kesinlikle bulunduğu ildeki çevredeki bu ve benzeri araştırmaları yapmaları gerekiyor" dedi.

BAŞKALARININ ACISINA AĞLAMAKTAN KENDİ ACIMIZI UNUTTUK

Zaferleri övülmeyen, acıları unutulan milletin başına çok iş geleceğini söyleyen TBMM Cemil Çiçek, "Biz başkalarının peydahladığı sunni bir devlet, toplum değiliz" diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz başkasınınkine ağlamaktan kendi acımızı unuttuk. Gözümüzde yaş kalmadı. Hep başkasının acısına ağlıyoruz ama bizim çektiğimiz acıları bir türlü hatırlayamıyoruz. Mesela bakın içinde bulunduğumuz yıl 2012 yılı. Balkan savaşlarının 100'üncü yılıdır. Elin oğlu aslı yok, astarı yok, uyduruk bir soykırım için 25 yıldır hazırlanıyor. 2015 yılı için ciddi bir çabalar içerisinde tüm dünyada. Biz 100 binlerimizi kaybettik bu balkan savaşlarımızda. Eski defter karıştırmak için söylemiyorum. Acıları tekrar kanatmak için söylemiyorum. Bu coğrafyanın bu devletin bu vatanın kıymetini bilmemiz için bu acıları hatırlamamız lazım. Hiçbir üniversitemizde bir yıl geldi geçti bir tek balkanlarla ilgli toplantı yapılmadı. Bir toplum sadece ekonomik göstergelerle ayakta kalamaz."

TERÖRE HARCADIĞIMIZ PARAYLA BİN TANE HİTİT ÜNİVERSİTE KAYNAĞI KARŞILANIR

Ailelerin çocuklara yabancı dil öğretmeleri konusunda da tavsiyelerde bulunan Cemil Çiçek, bir kısım idealist insanların dünyanın dört bir yerinde Türkçe kurslar açtığını hatırlattı. Türkiye ile ilgili kumpas kuranların, fitne çıkarmak isteyenlerin potansiyel hedeflerinin, üniversiteler olduğunu kaydeden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu oyunu bu defa bozalım. Geçmişte çok düştük bu oyuna. Birbirimizle kavga etmememiz gerekir. Birbirimizin varlığını kabul ederek biz bu ülkeyi bir yere getirebiliriz. Değilse enerjimizi tüketiriz ve tüketiyoruz. Bu terör belasıyla neleri kaybettiğimiz ortadadır. Şu teröre harcadığımız para Hitit üniversitesi gibi bin tane üniversitenin kaynağını karşılamış olurduk. Hesaplanabilir 300 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Kaybettiğimiz insanın karşısına ben hangi rakamı koyacağım. Ama tuzağa düştük. Geçmişte sağcı solcu diye düştük. 15 sene 20 sene bizi oyaladılar, uğraştırdılar. Ondan sonra farklı mezheplere mensubiyet, dolayısıyla bunu Türkiye’de bir fitne fesat meselesi haline getirdiler. Şimdi bununla Türkiye uğraşmaya çalışıyor. Türk-Kürt meselesinde kimin hesabına, kimin değirmenine su taşıdıklarını dağdakiler de bilmiyor, biz biliyoruz. 16 yaşındaki çocuk nereden bilecek. Ona bir akıl öğretilmiş. Hiç kimse aklını bir başkasına ipotek vermesin. İslam toplumlarında, bizim ülkemizde en önemli mesele birilerine aklımızı ipotek veriyoruz. Bizim yerimize o düşünecek, bizim yerimize o karar verecek. Allah aklı bir iki kişiye verir geri kalanarından da aklını alırdı. Allah’ını seven kimse aklını bir başkasına ipotek vermesin" dedi.

FIRSAT KAYBEDİYORUZ

Kavga etmeden sorunların çözülmesi gerektiğini söyleyen Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Elimize silah tutuşturuyorlar, sopayı tutuşturuyorlar. Bu memleketin gençleri, insanları kan kaybediyor imkan kaybediyor. Fırsat kaybediyoruz. Türkiye nereye gidiyor diye zaman zaman kendi kendimize soru soruyoruz. Neden, çünkü aklımız bizim elimizde değil bir yere ipotek vermişiz. Onun için kavga etmeden birlikte sorun çözebilecek örnekleri de ortaya koymamız gerekiyor. Burada da siyasetçilere çok önemli görev düşüyor. Siz niye kavga ediyorsunuz. O da bizim en büyük ayıbımızdır. Küfürleşmek, hakaretleşmek bağırmak, çağırmak ne sorunu çözüyor ne de siyasete bir şey kazandırıyor."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek konuşmasının ardından başarılı öğrencilere ödüllerini verdi. Çiçek, törenin ardından karayolu ile  Ankara'ya gitmek üzere Çorum'dan ayrıldı.



YK,YÇ(MS/AK)