TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cemal Gürsel Spor Salonu'nda yapılan toplantıya katılmadan önce beraberinde 4 partinin temsilcisi milletvekilleri, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler, İl Özel İdere Genel Sekreteri İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok ve Vali Yardımcıları ile birlikte Tarihi Aziziye Tabyaları ile Atatürk yönetiminde "Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz" kararıyla Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum'daki Kongre binasını gezdi. Kongre binasında TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanına giden Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, günün anlamına hatıra olarak Oltu Taşı'ndan yapılmış altın yaldızlı üzerinde TBMM yazan rozet hediye etti. Başkan Çiçek, Hınıslıoğlu'na, "Bir tane olmaz. Bak burada 4 partinin temsilcileri var. Onlara da istiyorum" dedikten sonra, "Bu borsacılar olmasa odalar birliğinden bişey almak mümkün değil" diye espiri yaptı. Başkan Cemil Çiçek ve beraberindeki heyet gezdikleri resmi plakalı midibüsle toplantının yapıldığı spor salonuna gitti.

BÜYÜK BİR KATILIM

'Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları'nın 12'ncisi Erzurum Cemal Gürsel Spor Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Partisi İstanbul milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Vali Sebahattin Öztürk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfi Yücelik, Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Anayasa Mahkemesi eski moderatörü Doç. Dr. Osman Can, Anayasa plotformunu oluşturan meslek örgütü sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, anayasa uzlaşma komisyonuna üye milletvekilleri ve yaklaşık 700 kişi katıldı.

AÇILIŞI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

Cemal Gürsel Spor Salonu'ndaki toplantının açılışında konuşan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yüreklerinin güçlü bir Türkiye için attığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:

"Güneş yeniden Doğu'dan doğmakta. Türkiye artık kabına sığmıyor. Küresel güç olmak istiyoruz. Cumhuriyetin 100'ncü yılında en büyük 10 ekonimi arasında girmek istiyoruz. Bunun için kaybedecek bir dakikamız yok. Kocaşak güçümüz varken yürüyerek gidiyoruz. Bu elbise artık bedene dar gelmekte. Milletinin elinin değmediği bir anayasa olmaz. Anayasa profların kapalı odalarında değil milletin önünde yazmamız lazım. Ne düşünüyorsanız onu söyleyin. Eğer söylemezseniz gelecek nesillere karşı vebal altında kalırsınız."

ÇİÇEK: HALKIN YAPTIĞI ANAYASAYI TAÇLANDIRACAĞIZ

Konuşmasına yarın tüm yurtta kutlanacak Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerini hatırlatarak başlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şunları söyledi:

"23 Nisan arifesinde bu toplantıyı yapıyoruz. Bu toplantının bugün burada yapılmasının özel bir anlamı var. Çünkü bağımzsılığıma giden yol kutlu yolculuk sonuçta demokrasiyle bizi buluşturan kutlu yolculuğun temellerinin atılğı bir şehirdir Erzurum bir tarih ve kültür şehridir. Nasıl bundan 92 yıl evvel temmuz ayında aynen buradaki tablo gibi tüm fertleri, tüm düşünceleri temsil eden insanlar bir araya gelip kardeşçe birlik ve bütünlük içerisinde bize bağımslığımız, cumhuriyetimizi kazandırdıysa inanıyorum ki bugün burada sizlerin ortaya koyacağı fikirlerlele düşüncelerle biz hem cumhuriyetimizi hem de demokrasiemizi ilk defa halkın yaptığı anayasayla taçlandırmış olacağız."

Bunun çok önemli olduğuna inandığını ifade eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gelecek nesillere çok şey bırakmamız gerektiğine değinerak şöyle konuştu:

"Gelecek nesillere halkın tüm kesim, 75 milyon insanımızı hiçbir ayrım yapmadan ortaya koyacağı bir anayasayı gelecek nesillere bırakmak istiyoruz. Onun için 4 siyasi partimiz bir araya geldi ve süreci başlattık. 19 Ekim'den bu tarafa gece- gündüz, cumartesi- pazar demeden yollara düştük, bugün de sizlerin görüş, düşüncelerini almaya geldik. Bulunuşumuzun sebebi; bu süreci desteklediğimizi kuruluşlarımızın öncülüğünde Türkiye'nin dört bir tarafında sürdürülen anayasa yapım çalışmalarına destek verdiğimizi bu toplantılardan çıkacak görüşlerin anayasa taslak metninin hazırlanmasında bize yol göstereceğini bize önemli kaynak teşekil edeceğini vurgulamak için bu toplantılara katılyoruz. İnşallah 2012 yılı Türkiye için yeni bir anayasa yılı olacaktır ve olmalıdır. İlk defa TBMM çatısı altında yüzde 95 vatandaşımızın temsil edildiği ve doğrudan sizin seçtikleriniz sizlerle beraber yeni bir anayasayı yaptığında Türkiye'nin demkoratik itibarı çok yukarıya çıkacaktır. Uluslararası camiada Türkiye daha yukarılarda yer alacaktır. Türkiye'nin bu başarısı dünyanın dört tarafında konuşulacaktır. Yeni bir anayasayı sizlerle beraber yaptığımızda sivil siyasete güven artacaktır. Sivil siyasetin sorun çözme imkanı ve kabiliyeti artacak ve ondan sonra vatandaşımızın her sorununu konuşulacağı ve görüşüleceği ve çözüm yerininin de TBMM olduğu noktasındaki inanç daha da pekişecek. 'Aksi bariz olursa' diye soranlar var. Yazı yazan, görüş beyan edenlerimiz var. Bunların hepsine saygı duyuyoruz. Bu sorunlaın hepsi 4 üye partimize ve bugünkü parlementomuza sorumluluk yüklediği ortadadır."

Çiçek, bu dönemde bunu başarmak zorunda olduklarını aksi halde siyasete, meclise güvenin azalacağını, aksi halde darbe anayasasından kurtulmak için ne söylüyorlarsa hepsinin kucağında kalacağını anlattı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bugün tartıyılan anayasa ile Türkiye yoluna devam etmek mecburiyetinde kalır. Türkiye'nin bu eksiklikten bir an evvel kurtulması lazım. Bunun yolu bu dönem anlaşarak, bir araya gelerek toplumun hiçbir kesimini dışmaladan herkesi bu sürece katarak herkesin, 'Benim anayasam' dediği bir başarıyı birlikte gerçekleştirmek istiyoruz. Bu noktada katkı, destek ve dualarınıza ihtiyacımız var. Bu düşüncelele bugün burada ortaya koyacağımız görüşleri ülkemize, milletimize hepimize hepinize hayırlı ve uğurlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.

Toplantıda TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu temsilen dört partiden milletvekilleri ile Anayasa Platformu girişim grubunu oluşturan ve Platform'u destekleyen sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de daha önceki toplantılarda olduğu gibi birer konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı, Erzurumlu anayasa gönüllüleri ile anayasal sorunlar üzerine gün boyu süren tartışma ve oylamalarla devam edecek. Tartışılan anayasal konular ise şöyle sıralandı:

* İfade Özgürlüğü ve Siyasal Örgütlenme Özgürlüğü, * Kamu Hizmetlerinin Niteliği (Eşit Biçimde Yararlanma + Tarafsızlık İlkesi), * Siyasal İktidarın Denetlenmesi ve Dengelenmesi, * Birlikte Yaşama, * Hükümet Sistemi, *Devlet-Din İlişkileri, * Doğa ve Kültürel Varlıklar, * Yerel Yönetimler, * Seçimler ve Siyasal Partiler, * Ekonomik ve Sosyal Haklar, Sosyal Devlet İlkesi ve Pozitif Ayrımcılık.



HP(KS/İD)