Ali Sarıbaş, Ankara Emniyet Müdürlüğü depolarında 2011 yılında kitlesel eylemlerde kullanılan, sprey biber gazı, gaz fişeği, elle atılan gaz bombası ve gaz solüsyon göz önüne alındığında, 18 yıl yetecek kadar stok mevcut olduğunun iddia edildiğini belirtti.

Sarıbaş, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e şu sorularını yöneltti:

"Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise diğer İl Emniyet Müdürlüklerinde de durum bu şekilde midir? Bu kadar büyük çapta (18 yıl yetecek) stok bulundurulmasının amacı nedir? Yoksa gelecek yıllarda Ankara’da büyük halk hareketleri mi beklenmektedir? Kime karşı bu çapta bir hazırlık yapılmaktadır? 18 yıl yetecek çapta, depoların ağzına kadar doldurulması ve toplumsal olaylarda kullanılacak olan gaz, fişek ve bombaların alımına kim-kimler karar vermiştir? Stoklarda bekletildiği ve 18 yıl yeteceği iddia edilen gaz, fişek, solüsyon ve bombaların, depolarda bekleme süresi ne kadardır? Bu ürünler 18 yıl gibi uzunca bir süre depolarda bekletilebilecek özellikte midir? Gaz, fişek, solüsyon ve bombaların alımı için ihale açılmış mıdır? İhale hangi yöntemle yapılmıştır? Bu ihalelere hangi firmalar katılmış ve ihale hangi firmada kalmıştır? Alım yapılan firmanın ekonomik sıkıntı içerisinde olduğu, bu ihale ile firmanın kurtarılmasının amaçlandığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? İhaleyi alan firma ile ihale alımında söz sahibi olan ve karar verenler arasında herhangi bir yakınlık ilişkisi var mıdır?"

GEÇEN YIL DA VATANDAŞ SORMUŞTU

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında bir vatandaşın "İl Emniyet Müdürlüğü’nün stoklarında 2011 yılı için ne kadar biber gazı vardır?" sorusuna, "İl Emniyet Müdürlüğü stoklarında 17 bin 591 adet biber gazı spreyi, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nün stoklarında 2011 Ocak ayı itibariyle 3 bin 3363 adet gaz fişeği, 2 bin 604 adet gaz el bombası, 450 litre OC gaz solüsyonu, 3 bin 699 adet OC el spreyi bulunmakdadır" yanıtını vermişti.



EK(İÖ/CK)