Köktürk, Meclis'e sunduğu araştırma önergesinde, hem istihdam yaratması hem de ithalatı azaltması anlamında planlı taş kömürü üretiminin Zonguldak ve ülke için büyük önem taşıdığını vurguladı. Köktürk, taş kömürü üretimiyle birlikte Zonguldak'ta 1990'lı yıllarda gözlemlenmeye başlayan tasman sorununun, bugün tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Bazı semtlerinde yoğun olmak üzere kentin genelinde çökmeler söz konusu olduğunu kaydeden Köktürk, geçen ocak ayında Gelik- Ayiçi Mahallesi'nde 25 metre derinliğinde obruk oluştuğunu, yine aynı ay içinde Atatürk Lisesi'nin yanındaki bir binanın duvarlarındaki çatlaklar nedeniyle boşaltıldığını, bu ay içinde bir binanın aynı nedenle yıkıldığını, başka bir binanın da yine boşaltıldığını, Site semtinde 6- 7 civarında binanın tahliye edildiğini hatırlattı.

Köktürk, kent merkezinde giderek artan, ciddi can ve mal kayıplarına neden olabilecek boyuta ulaşan tasman olgusunu tetikleyen nedenlerden birisinin yer altı madenciliği, diğerinin de bölgenin kireçtaşı özelliği nedeniyle oluşan mağara sistemleri olarak görüldüğünü anımsatarak, şöyle dedi:

"Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, bu konuda 2005'ten itibaren bir çalışma başlatmış, ancak üniversite olanaklarının kısıtlı olması ve yeterli ödeneklerin şu ana kadar sağlanamaması nedeniyle konunun çok daha geniş ve ayrıntılı olarak incelenmesi, araştırılması zorunluluğu doğmuştur. Bugün için acilen sismik araştırmalar yapılarak yeraltında ve yüzeyde meydana gelen çökme ve deformasyonların haritalandırılması zorunludur. Tasman, bir bütün olarak Zonguldak için hayati sorundur. Bu konunun tüm detaylarıyla incelenerek, alınacak tedbirlerin tespiti amacıyla meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."



EE(EE/BT)