Sol siyaset yapan Yunan Partisi PASOK'un Selanik yöneticileri ile CHP Aydın İl Başkanlığı arasında 'Barış ve Dostluk Protokolü' imzalandı. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Didim'de tarihi Apollon Tapınağı'nın bulunduğu Hisar Mahallesi'nde yapılan imza törenine CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz, PASOK Selanik İl Sekreteri Hiranis Makridis, Selanik Belediye Meclisi Üyesi Dimitra Angatlida, Yunan-Türk Kültür İlişkilerini Geliştirme Derneği Başkanı Ellı Tasula Semailoğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, CHP Didim İlçe Başkanı Şavgu Aydın ile her 2 partinin temsilci ve üyeleri katıldı. CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz, Türk-Yunan dostluğunun temelinin rahmetli İsmail Cem tarafından atıldığını belirterek, onun açtığı yoldan buralara geldiklerini söyledi.

Barkan Kalınomuz, "Komşularımızla sıkıntılarının olduğu bu dönemde sıkıntılara sosyal demokratlar neden olmadı. Emperyalizme karşı her 2 parti de mücadele ediyor. Geçmişte Türkiye ile Yunanistan arasında nahoş olaylar gelişti. Hiç birine sosyal demokratlar sebep olmadı. Kafatası milliyetçiliği yapanlar ve radikal muhafazakarlar buna sebep oldu. Belediyeler arasında 'kardeş belediyecilik' veya valilikler aracılığıyla 'kardeş kentler' uygulamaları vardı. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Yunanistan'ın merkez sol partisi PASOK ile bizde 'kardeş parti' olmak için bir araya geldik" dedi.

KÜLTÜRÜMÜZ BENZİYOR

Atatürk'ün doğduğu Selanik'in partisi PASOK ile kardeş kent olmanın kendileri için önemli olduğunu kaydeden Kalınomuz, 2 parti olarak aynı mesajları verdiklerini ifade etti. Kalınomuz, "Emperyalizme karşı mücadele veriyoruz. Hayata bakışımız aynıdır. Komşumuz gibi birbirimize benziyoruz. 2 kültürde de tesbih tavla var. Yemeklerimiz benzer, 2 ülkenin kültürleri bile ortak. Kültürel zenginliğimiz aynı. Ortak özellerin çok olduğu, ortak kültürel değerlerin tespit etmek amacıyla CHP ile PASOK olarak Aydın ve Selanik İl Başkanlıkları dünyaya buradan barış mesajı sunuyoruz" diye konuştu. MAKRİDİS: "BARIŞ EN BÜYÜK TEMENNİMİZ"

PASOK Selanik İl Sekreteri Hiranis Makridis, Didim'e CHP Aydın İl Başkanlığı ile kardeş parti protokolü imzalamak için geldiklerini belirterek, CHP ile isteklerinin aynı olduğunu, Barış'ın en büyük temennileri olduğunu söyledi. Makridis, "Barış, demokrasi için en temel taşlardan biridir. Eski olaylar bizi ayırmış olabilir. Hiçbir zaman demokratik partiler bunları bir araya gelerek konuşmadı. Sınırlar bizi ayırmamalı. Bu isteğimiz barış havasının esmesiyle başladı. PASOK, barış sürecine elinden gelen katkıyı yapıyor. İmzaladığımız protokolle bağlılığımız daha da güçlenecek" dedi.

Konuşmaların ardından CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz ile PASOK Selanik İl Sekreteri Hiranis Makridis arasında kardeş parti protokolü imzalandı. 2 ülke heyetleri, birbirlerine hediyeler verdi.

 

CU (KÖ/RT)