CHP ve HDP heyetleri arasında "çözüm sürecinin sürdürülmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi" amacıyla yapılan görüşme sona erdi. Görüşme sonrasında yapılan açıklamalarda silahların susması çağrısı yapıldı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, silahların susması çağrısında bulundu. Altay, "Görüşmede koalisyonun değil, bugün Türkiye'de barışa nasıl ulaşırız ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk" diyerek şunları söyledi:

"Ülkenin içinde bulunduğu vahim durumla ilgili kaygılarını ortaya koydular. Akan kanın durması ile ilgili yapılabileceklerle ilgili verimli bir görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye asla ve asla bölünmeyecek. Kardeşlik ve barış içinde yoluna devam edecektir." 'Verimli bir görüşme oldu' HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise yaptığı açıklamada olumlu ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Diyalog kanallarının açık tutulması yönünde büyük bir beklenti var. Bugünkü görüşme halklarımızın bu beklentisini yerine getirmek ve toplumu rahatlatmak için son derece önemlidir. Dayatılan bu savaş ortamına karşı hiçbirimiz mecbur ve mahkum değiliz" dedi.

Yaşanan durumdan çıkmak için "siyaset kurumunun yoğun bir çabası" olduğuna işaret eden Baluken, "İçerisine girilen bu çözümsüzlük girdabından çıkılabileceğini" düşündüklerini söyledi. 'Siyasetin sorunları aşacak gücü vardır' Baluken, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şuan ki savaş ortamının temel nedeni AKP'nin ve Erdoğan'ın iktidar arayışıdır. 7 Haziran sonrasında halk tarafından verilen mesajların gözardı edilmesidir. Bu görüşmede son derece değerli görüş alışverişleri oldu. Toplumsal muhalefet adına değerli fikirler görüşüldü. AKP, Erdoğan'ın istikbali için ortaya koyulan bu çatışma ortamını bölünme korkusu üzerinden halka anlatmaya çalışıyor. Toplum kesinlikle emin olsun böyle bir tehdit ve tehlike yoktur. Silahların devreden çıkacağına ve siyasi çözümün devreye gireceğine inanıyoruz. Bu yönlü görüşlerimizi CHP ile paylaştık. Kendilerinin de çözüm için kararlı bir iradeye sahip olduklarını gözlemlemekten memnun olduk. Çatışmalardan dolayı siyasetin gücünün azaldığını görüyoruz.

Silahların devreden çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Her iki tarafın da ellerini tetikten çekmesi gerekiyor. Mutlaka çatışmasızlık ortamına geçilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Farklı toplumsal kesimlerle farklı STK'larla daha önce yaptığımız verimli görüşmeler yaptık daha önce. Türkiye halkları bu savaşa mecbur ve mahkum değildir. Bizim bu savaşı durduracak gücümüz buna karşı güçlü demokratik önerilerimiz vardır. Toplumun bu konuda bir duruşunun ortaya çıkması önemlidir. AKP'nin bu çözümsüzlük politikalarına karşı bu yaklaşım ortaya çıkarsa, Genel olarak görüşmenin çerçevesi bu şekildeydi." 'Halkın işaret ettiği uzlaşma denenmelidir' Koalisyon görüşmelerine de dikkat çeken Baluken, CHP'nin içinde yer alacağı bir koalisyon olasılığına işaret etti. Buna ilişkin olarak ise "CHP'nin dahil olacağı bir koalisyon seçeneğinin kutuplaştırma, toplumu birbirine düşmanlaştırma durumundan çıkarabileceğini düşünüyoruz.

AKP-CHP koalisyonu, Türkiye'nin geleceği açısından sağlam bir programla birlikte güçlü bir çıkış sunacaktır" dedi. Baluken, erken seçim tartışmalarına dönük olarak ise "Erken seçimden çok koalisyon görüşmelerden sonuç alınması gerekiyor. Parti olarak şunu söyledik: Cumhurbaşkanı erken seçim istiyor, AKP yönetimini baskı altında tutuyor. Biz her türlü seçeneğe parti olarak hazırız" ifadelerini kullandı. Baluken bir başka soru üzerine de "Biz bu görüşmeyi en sıcak en acil gündemi olan kan ortamının şiddet ortamından çıkılması amacıyla yaptık. Bu gidişata karşı toplumsal barışın nasıl yükseltileceğini görüştük" dedi.